Investiţie suspectă, la Cluj. Blocuri cu bani din mită?

Investiţie suspectă, la Cluj. Blocuri cu bani din mită?
Robert Grigorescu

Un investitor imobiliar de la Cluj este fost bugetar, angajat la drumuri naţionale şi la o primărie de sector. Robert Grigorescu a băgat milioane de euro într-un ansamblu imobiliar.

Un bugetar implicat în dosare de corupţie din capitală a devenit un important dezvoltator imobiliar la Cluj. Este vorba despre Robert Grigorescu, fost consilier personal al primarului Andrei Chiliman în Primăria Sectorului 1, cu atribuţii de coordonare a Direcţiei de Investiţii.

Grigorescu, prin tatăl său trecut de 70 de ani, a ridicat ansamblul imobiliar Park Lake. Nu a investit singur, ci alături de prietenul său din tinereţe Claudiu Zaharia. ZIUA de CLUJ vă arată cum poţi deveni rapid din bugetar, plătit cum se plătea la stat înainte de legea salarizării unitare, un businessman milionar în euro.

Implicat în dosarul Chiliman, trimis în judecată pentru luare de mită

Vă amintiţi unul dintre marile cazuri de corupţie din România? Trezorierul Primăriei, Vlad Moisescu, şi consiliera primarului Andrei Chiliman, Ioana Costescu, au fost acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, iar Chiliman şi un alt consilier, Ion Brad, de constituirea a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă. În acest dosar apare şi numele lui Grigorescu. Iată un citat din presa anului 2015:

„Principalii acţionari sau reprezentanţi ai firmelor importante erau contactaţi personal de Moisescu şi de Costescu, care le pretindeau colaborarea cu primarul Chiliman şi cu directorii serviciilor de investiţii şi achiziţii, respectiv Robert Grigorescu, Eugen Milea, Bogdan Piţigoi, Răzvan Munteanu, Ciprian Ghioacă şi o altă persoană, decedată între timp, spunând că trebuiau să plătească acel "comision" impus de aceştia. În cazul în care o firmă ar fi refuzat să plătească mita, respectiv "comisionul" impus de gruparea lui Moisescu, respectiva firmă nu ar mai fi câştigat niciodată vreo procedură de achiziţie publică în Sectorul 1”.

Grigorescu a fost trimis el însuşi în judecată, anul trecut. În rechizitoriul procurorilor se arată că „în perioada februarie-aprilie 2009, inculpatul Grigorescu Robert a pretins de la reprezentantul unei societăţii comerciale, un procentaj de 10% din valoarea unor contracte de lucrări de reabilitare termică, şi a primit ulterior, în perioada iulie 2009-decembrie 2011, în numerar, fie în mod direct fie prin intermediar, suma totală de 819.915 lei. Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru ca Primăria Sectorului 1 să îi atribuie societăţii comerciale respective contracte de lucrări. În cursul anului 2010, inculpatul Grigorescu Robert, în vederea încheierii şi derulării în bune condiţii a unor contracte de lucrări cu Primăria Sectorului nr. 1 Bucureşti, a pretins de la reprezentantul aceleiaşi firme de construcţii, prin intermediar, un procentaj de 15% din valoarea contractelor de subantrepriză încheiate de firma respectivă cu o altă societate comercială care obţinuse un contract de lucrări. În perioada septembrie 2010-decembrie 2013, inculpatul Grigorescu Robert a primit în numerar, fie în mod direct, fie prin intermediari, suma totală de 577.582 lei".

Procurorii arată că „în perioada februarie 2009 - decembrie 2013, inculpatul Grigorescu Robert (...) a pretins procentaje de 10 şi 15% din valoarea unor contracte de lucrări. (...) Banii respectivi au fost primiţi de inculpat în numerar la biroul său, direct sau prin intermediari, pentru a atribui şi a asigura derularea în bune condiţii a mai multor contracte de reabilitare termică a blocurilor, atribuite de Primăria Sectorului 1 Bucureşti firmei administrate de omul de afaceri, direct sau în subantrepriză”.

S-a refugiat la Cluj şi ridică blocuri

Am convenit că Robert Grigorescu a fost bugetar. Cu toate acestea, în 2013, după ce şi-a părăsit biroul de la Primăria Sectorului 1, acesta a început să investească la Cluj. Nu direct, ci – aşa cum scriam – prin intermediul tatălui său.

Primul pas a fost ridicarea primului bloc din ansamblul Park Lake. Din informaţiile noastre, valoarea totală a investiţiei a fost de aproximativ 8 milioane de euro, iar veniturile au fost de circa 17 milioane de euro.

Pe termene.ro, Grigorescu nu apare cu nicio firmă. În schimb, Andrei Aurel Valentin Grigorescu (72 de ani), tatăl său, apare ca acţionar la Amistar Euroconsult, firma care dezvoltă ansambluri imobilioare în Gheorgheni, respectiv ca administrator la Filip Resmont SRL şi la Tofan Grup SA.

Al doilea bloc a fost ridicat de Amistar Euroconsult, în care Andrei Grigorescu apare ca asociat cu Claudiu Zaharia. Investiţia estimată a fost de 20 de milioane de euro, cu venituri proiectate de 35 de milioane.

Veche prietenie vâlceană

Relaţia dintre Robert Grigorescu şi Claudiu Zaharia vine de la Vâlcea, de unde sunt originari cei doi. Tot de acolo este înnodată legătura cu Marius Drăguţ, partener de afaceri al lui Zaharia în societatea Anduna Serv SRL, o societate care a realizat marcaje rutiere în capitală, apoi la nivel naţional. Ca o coincidenţă, Anduna Serv a câştigat licitaţii pentru marcaje la nivel naţional după ce Robert Grigorescu s-a angajat la CNADNR.

Grigorescu şi Zaharia au fost asociaţi şi în Eurostar Construct, care în perioada 2011-2013 a fost o afacere de mare succes; aceasta oferea proiectare şi consultanţă pentru reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 1. Ca un amănunt de culoare, Claudiu Zaharia este naşul lui Andrei Plumb, fiul fostului ministru Rovana Plumb.

Loading...
Comenteaza