Englezii au pus ochii pe turnurile lui Paszkany

Englezii au pus ochii pe turnurile lui Paszkany
Douã fonduri de investiţii britanice, cu bugete de câteva zeci de milioane de euro, şi-au manifestat intenţia de a achiziţiona clãdiri de birouri sau proiecte rezidenţiale la Cluj. Pe lista de achiziţii se aflã şi cele douã turnuri de câte 35 de etaje pe care vrea sã le ridice în cartierul Zorilor omul de afaceri clujean Arpad Paszkany.

Alãturi de Bucureşti şi alte oraşe din ţarã, Clujul este una dintre principalele ţinte ale englezilor, cu atât mai mult cu cât agenţia care le reprezintã în ţarã îşi are sediul la Cluj. Printre obiectivele de interes se numãrã proiectele de turnuri anunţate din reşedinţa de judeţ.

“Ei au fost interesaţi la început de oferte din capitalã, apoi şi de proiecte din oraşe din ţarã pe mai multe segmente de piaţã: locuinţe, birouri, spaţii logistice. Vor sã cumpere proiecte în întregime sau pãrţi din proiecte mari.

Au aflat de proiectele de turnuri şi sunt foarte interesaţi de ele. Printre acestea se afla si cel de la Sigma”, explicã Mihaela Costin, general manager în România al agenţiei Anglo-Romanian Development (ARD). Agenţia opereazã pe piaţa imobiliarã exclusiv pentru clienţi din Marea Britanie.

 

Cursele low-cost aduc englezii la Cluj

 

Interesul britanicilor pentru România în general şi pentru Cluj în special a fost marcat de douã momente: poziţionarea României în ianuarie 2006 în topul ţãrilor ce pot aduce cele mai bune randamente imobiliare de cãtre o revistã din Marea Britanie şi introducerea curselor low-cost anul trecut, fapt care a determinat reducerea timpului de cãlãtorie între Cluj şi Marea Britanie.

 “Cele douã evenimente s-au reflectat în creşterea interesului clienţilor şi în nivelul de vânzãri”, a arãtat Costin. Principalul element care face atractivã piaţa imobiliarã din Cluj şi din România pentru investitorii britanici este randamentul pe care îl pot obţine aici. “Dacã în Cluj vorbim de randamente de 35% în Marea Britanie, în Europa de Vest în general se ajunge undeva la 10%”, spune Costin.

Condiţiile pe care le cer britanicii pentru a realiza o investiţie ţin de poziţionare, locaţie, tipul proiectului, apropierea de mijlocele de transport în comun, accesibilitate, servicii în zonã, în principiu de elemente care asigurã vânzarea sau închirierea facilã a proprietãţilor dupã achiziţionare.

“Existã desigur şi riscuri în aceastã piaţã, pe care investitorii le cunosc. Ei şi le asumã”, spune Costin. Printre riscuri se numãrã elemente legate de urbanism şi nesiguranţa privind dezvoltãrile ulterioare, din perspectiva unei legislaţii în domeniu insuficient de restrictive sau de clare.

 

Ansamblu rezidenţial în cartierul Europa

 

ARD vrea sã treacã în zona dezvoltãrilor imobiliare printr-un proiect propriu ce va fi realizat în asociere cu o companie deja activã pe piaţã, Crown Construction. ARD deţine un teren de 1,5 ha în zona cartierului Europa, unde intenţioneazã sã dezvolte un proiect rezidenţial.

 “Acum suntem la stadiul de discuţii cu arhitecţii, vrem sã începem lucrul în acest an, cel târziu în toamnã. Estimãm cã lucrãrile vor dura 1-1,5 ani”, a precizat Costin. în jur de 25-30% din proiect va fi rezervat promovãrii şi vânzãrii în Marea Britanie, celelalte locuinţe urmând sã fie tranzacţionate în ţarã.

“Analizãm şi alte oferte de terenuri, în zone semicentrale pentru proiecte ulterioare. Ne vom axa pe sectorul rezidenţial, dar este posibil sã abordãm şi proiecte mixte, în care sã includem componenta de birouri”, a menţionat directorul ARD România.

 

 

Turnuri de 35 de etaje

 

în zona Sigma urmeazã sã fie ridicate douã turnuri de maxim 35 de etaje, dacã Autoritatea Aeronauticã Civilã din România va permite. Terenul pe care beneficiarii îl deţin în zonã este de 22.160 mp, iar suprafaţa desfãşuratã a complexului de turnuri propus va avea 120.000 mp.

Potrivit variantei actuale a proiectului, primul turn va conţine birouri pe 15.000 mp, un hotel pe 11.500 mp şi locuinţe de lux la ultimele etaje, pe 22.000 mp. în al doilea turn (ce va avea alãturi un corp cu patru etaje) vor exista birouri de clasa A pe 44.000 mp, locuinţe de lux pe 14.560 mp şi galerii comerciale însumând 12.000 mp. Hotelul va avea cel puţin patru stele. Beneficiarul proiectului este societatea Sigma Center Developments, controlatã de Arpad Paszkany Jr.

Loading...
Comenteaza