Fabrici de terenuri

Fabrici de terenuri
Feleacul, Tricotaje Someşul, Flacăra, Napolact s-au transformat, deocamdată pe planşete, în proiecte imobiliare. Cu tot mai puţine terenuri disponibile pentru dezvoltări ample în municipiu şi companii încă interesate să construiască la Cluj, fabricile încă funcţionale în interiorul oraşelor devin ţinte de achiziţii.

Una dintre următoarele ţinte ar putea fi Carbochim. Societatea cu sediul în P-ţa 1 Mai dispune de 12 ha, iar un posibil preţ de vânzare ar fi de 35 de milioane de euro, spun surse din piaţă. Napochim mai dispune de 8.000 mp de teren lângă fabrica Flacăra. Surse apropiate tranzacţiei de la Flacăra au declarat că vânzarea terenului de 1,8 ha către LBBW Immobilien s-a realizat la 1.000 euro/mp.

Cu toate acestea, conducerea Napochim cere 12-13 milioane de euro pentru proprietăţile din centrul Clujului, potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ. în aceeaşi zonă, o fostă clădire a Napochim împreună cu terenul de 3.200 mp este scoasă la vânzare. Imobilul aparţine grupului americano-israelian ENG International, ce a anunţat un proiect de centru de afaceri pentru locaţie. Preţul cerut este de opt milioane de euro, conform coordonatorului proiectelor rezidenţiale din ENG.

 

Evoluţia pieţei imobiliare îi face mai reţinuţi pe investitori. După ce pe terenurile fabricii Mucart a fost construit deja un imobil de locuinţe, societatea mai are încă 3,4 ha de teren disponibil pentru care s-a dat în lucru un proiect.

“Suntem în aşteptare din cauza unor previziuni imobiliare. Există ideea de a se face un ansamblu, dar proprietarii nu se grăbesc din cauza unor semne de stagnare a pieţei imobiliare. Investitorii sunt cu atât mai atenţi cu cât sumele implicate nu sunt deloc mici, având în vedere că suprafaţa desfăşurată a noului ansamblu ar putea fi undeva la 70.000 mp”, a precizat arhitectul Sorin Scripcariu. Un alt proiect care încă nu avansează este cel care se va ridica în locul Fimaro.

Terenul de trei hectare împreună cu proiectul ar fi de vânzare, spun sursele noastre, la 15 milioane de euro. Complexul se va realiza în Dâmbu Rotund, între str. C. Coposu şi Pârâul Nadăş, şi va cuprinde clădiri de şapte, opt şi zece etaje, conform planului prezentat în septembrie în Comisia de Urbanism. Arhitectul care se ocupă de proiect, Flavius Muntean, a declarat că ansamblul majoritar rezidenţial va avea o suprafaţă desfăşurată de 100.000 mp.

Una dintre cele mai aşteptate tranzacţii din piaţa imobiliară rămâne cea cu terenul de 11 ha de la Tehnofrig. O companie poloneză a demarat studii privind posibilităţile de dezvoltare a zonei. Investitorul care se află în discuţii cu proprietarii este interesat de achiziţia a 60-70% din teren. Experţii imobiliari spun că în zona respectivă terenurile se vând cu 150-300 euro/mp.

 

Bogdan Rada, expert evaluator la compania de consultanţă Darian Rom Suisse, arată că platforme industriale care dispun de suprafeţe mari, cum ar fi Tehnofrig, Napochim, Terapia sau Unirea, atrag atenţia investitorilor care dispun de resurse suficiente pentru dezvoltarea unor proiecte mari de ansambluri rezidenţiale sau comercial-rezidenţiale.

“Aceste platforme, beneficiind de suprafeţe de teren generoase, pot facilita obţinerea unor coeficienţi urbanistici superiori, se află în apropierea centrului oraşului şi se pot sistematiza unitar crescând astfel atractivitatea unităţilor locative propuse”, susţine expertul. Apar şi inconveniente ca eventuale contaminări ale amplasamentelor. “Situaţia din anii ‘90 a condus la vânzare unor active din aceste platforme, acestea constituindu-se în adevărate insule, ai căror proprietari ar putea să negocieze dur vânzarea”, explică Rada.

 

“Pentru actualii proprietarii ai platformelor industriale, relocarea este o opţiune favorabilă, în apropierea municipiului existând terenuri cu acces bun la căile de transport la preţuri avantajoase (8-15 euro/mp în zona Vâlcele-Tureni), aici putându-se edifica hale moderne fără deficienţele celor din anii ‘70-‘80. Cum terenurile din zona Clujana - Terapia - Iris la utilizarea actuală au cotaţii de 150-180 euro/mp, relocarea este o opţiune de succes”, arată expertul Darian.

 

Elementele care determină gradul de atractivitate a unei astfel de proprietăţi sunt apropierea de centru, investiţiile necesare pentru decontaminare sau vecinătăţile. “O platformă cum este cea a actualei fabricii Ursus este mult mai atractivă decât platforma disponibilizată a Terapia”, conchide Rada.

 

Cu cât se vând pământurile fabricilor

 

Carbochim    12 ha    35 mil. euro

Napochim      1,2 ha   21 mil. euro

Fimaro           3 ha     15 mil. euro

Tehnofrig       11 ha   33 mil. euro

Terapia           9 ha    45 mil. euro

 

Sursa: Estimare ZIUA de CLUJ

Loading...
Comenteaza