Fiscul a "călcat" o treime din firme, dar acestea câștigă pe bandă rulantă contestațiile din instanță

Fiscul a "călcat" o treime din firme, dar acestea câștigă pe bandă rulantă contestațiile din instanță

34% dintre companii au declarat că au făcut obiectul inspecțiilor fiscale în 2017.

Rezultatele studiului trebuie interpretate în contextul în care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a comunicat că la nivelul întregii economii activitatea de inspecții fiscale a scăzut cu 20% în 2017, comparativ cu anul anterior, relevă PwC România, autoarea sondajului.

De asemenea, inspecțiile antifraudă au scăzut cu 15%. Din eșantionul de 169 de companii chestionate, 12% fie nu au fost niciodată subiectul unei inspecții fiscale în timp ce 17% au fost controlate înainte de 2012.

Cele mai multe inspecții (37%) nu s-au întins pe mai mult de 1-3 luni, iar sumele stabilite suplimentar de plată în majoritatea cazurilor (57%) au fost de până la 100.000 de lei. Au existat și situații în care sumele stabilite suplimentar s-au situat în jurul a 10 milioane de lei.

“Este de dorit ca inspecțiile fiscale să reprezinte mai degrabă excepția decât norma interacțiunilor dintre autorități și contribuabili și să se deruleze pe o perioadă cât mai scurtă de timp, concentrându-se mai ales pe domeniile cu grad mai ridicat de evaziune fiscală. De asemenea, trebuie remarcat că pe plan extern se încurajează tot mai mult inspecția derulată electronic prin intermediul unor formulare”, a declarat Mihaela Mitroi, asociat în departamentul de taxe al PwC România.

Cele mai importante aspecte vizate de controale au fost declararea impozitului pe profit (46%) și modalitatea în care a fost înregistrată taxa pe valoarea adăugată (38). Principalele aspecte avute în vedere de inspectori au ținut de deductibilitatea serviciilor, cheltuielile de protocol, sponsorizările, diminuarea pierderilor fiscale prin capitalizarea cheltuielilor, nedeductibilitatea cheltuielilor, diferențe între marfa înregistrată în inventar și stocurile existente, limitarea cheltuielilor atribuite autovehiculelor.

Deși majoritatea participanților la sondaj (62%) a ales să nu conteste actele de impunere, dintre cei care au făcut-o 12% au câștigat integral la nivel administrativ, iar 45% au avut parțial câștig de cauză. Dintre contribuabilii care aveau soluționări nefavorabile sau favorabile parțial, 80% au ales să meargă în instanță, iar majoritatea litigiilor (70%) sunt încă pe rol. Pentru litigiile finalizate (10%) instanțele au anulat actele de impunere în mare parte (80%) și au respins acțiunile contribuabililor pentru doar 20%.

”Se observă un proces de maturizare a contribuabililor fiscali din România care recurg la contestarea în instanță a deciziilor de impunere doar atunci când consideră că drepturile le-au fost lezate. Pentru autoritățile fiscale ar trebui să fie un semnal de alarmă faptul că instanțele dau în multe cazuri câștig de cauză contribuabililor, ceea ce arată faptul că inspectorii fiscali au de multe ori o interpretare prea restrictivă a legislației fiscale” a declarat Dan Dascălu, partener în cadrul D&B David și Baias.

În cazul celor care au contestat actele de impunere (40%), contestația s-a soluționat parțial nefavorabil pentru 43%. Pentru 45% contestația s-a soluționat parțial favorabil și doar pentru 12% a fost soluționată în întregime favorabil.

Dintre cei ale căror contestații au fost soluționate nefavorabil sau parțial favorabil, 80% au continuat să atace aceste soluții în instanțe, iar majoritatea acestor acțiuni (80%) se află încă pe rolul instanțelor de judecată. În 80% dintre litigiile finalizate, instanțele au anulat actele de impunere.

Majoritatea celor care au contestat actele de control și au obținut soluții favorabile a fost asistată de consultanți externi, în vreme ce firmele care au obținut anularea actelor de control în instanță au fost asistate 100% de consultanți externi.

”Se recomandă consultarea unor specialiști care să acorde asistență specializată pe durata controlului și în faza de contestare a actelor de impunere, în special în faza a instanțelor de judecată unde se pot obține soluții favorabile contribuabililor”, a adăugat Dascălu. 

Sondajul PwC a fost derulat în primul trimestru din 2018, la chestionar răspunzând reprezentanții a 169 de companii din România. Majoritatea companiilor respondente sunt încadrate în categoria marilor contribuabili (63%). 74% dintre respondenți au înregistrat profit (cumulat) la sfârșitul lui 2017.

Loading...
Comenteaza