News alert Gigant telecom în România: Vodafone a cumpărat UPC. Tranzacție de 18 miliarde euro

Gigant telecom în România: Vodafone a cumpărat UPC. Tranzacție de 18 miliarde euro

Vodafone Group Plc a semnat un acord pentru preluarea operațiunilor Liberty Global din România, Germania, Cehia și Ungaria, în urma unei tranzacții de 18,4 miliarde de euro, ce face parte din strategia companiei de a investi semnificativ în țările din Europa în care operează.

Entitatea formată în urma achiziției va permite clienților Vodafone și UPC România să aibă acces la oferte convergente de servicii mobile, de internet în bandă largă și TV, precum și la servicii dedicate persoanelor juridice. Tranzacția nu va include operațiunile UPC România de televiziune prin satelit, Focus Sat.

În urma achiziției, Vodafone va avea una dintre cele mai mari infrastructuri din Europa de rețea de nouă generație (next generation network - NGN), cu 54 de milioane de gospodării care beneficiază de servicii prin cablu/fibră prin propria rețea și o acoperire NGN de 110 milioane de gospodării și companii, inclusiv prin intermediul parteneriatelor cu alți operatori, devenind unul dintre cei mai importanți furnizori din Europa de servicii de telecomunicații fixe și convergente pentru clienții persoane fizice și juridice.

Vodafone activează în principal pe segmentul de telefonie mobilă, iar UPC furnizează servicii de cablu în bandă largă și de televiziune. Vodafone România este al doilea mare furnizor de servicii de telefonie mobilă, iar UPC  operează a doua rețea NGN din țară, pentru 3,1 milioane de gospodării (41% din total).

Compania creată în urma achiziției va putea oferi servicii TV interactive, de internet în bandă largă și de telefonie fixă, precum și servicii mobile, pentru cei 9,9 milioane de clienți mobili ai Vodafone România și pentru utilizatorii celor 2,1 milioane de abonamente de servicii fixe ale UPC România (revenue generating unit - RGU). Compania va avea o cotă de piață de 25% după veniturile totale. Angajații UPC România vor beneficia de oportunitatea de a-și construi o carieră internațională în grupul Vodafone.

„Această achiziție va duce la transformări semnificative și va crea un furnizor important de servicii convergente de telecomunicații, contribuind la creșterea competiției pe piața din România. Tranzacția va aduce beneficii atât pentru clienții celor două companii, cât și pentru economia românească, deoarece noua companie va acționa ca un catalizator pentru inovația în servicii și va oferi un context mai amplu pentru investiții în rețeaua fixă.

Vodafone și UPC România au în comun o abordare axată pe calitatea serviciilor și sunt complementare prin prisma segmentelor de clienți deservite – Vodafone are utilizatorii mobili, iar UPC România, utilizatori de broadband și de servicii TV”, a declarat Murielle Lorilloux, director general al Vodafone România. 

Este de așteptat ca tranzacția să fie revizuită și aprobată de Comisia Europeană. Vodafone anticipează că încheierea tranzacției va avea loc la jumătatea anului 2019. Vodafone Group are divizii în 25 de țări, 46 de rețele mobile partenere și operațiuni de broadband fix în 18 țări. În 2017 Vodafone Group avea 529 milioane de utilizatori ai serviciilor mobile și 19,3 milioane de utilizatori ai serviciilor broadband fix. 

Top telecom România

(afaceri, rezultat net, angajați 2016)

  • Orange                 4,5 mld. lei           +262 mil. lei        2.386
  • Vodafone             3,3 mld. lei           +180 mil. lei        2.724
  • RCS/RDS               2,6 mld. lei           -22 mil. lei        10.579
  • UPC                       0,5 mld. lei          -230 mil. lei       1.428
  • Radiocom             0,2 mld. lei          -28 mil. lei         1.405

Sursa: RisCo Star

Loading...
Etichete
Comenteaza