Guvernul a rămas fără bani. Împrumuturi pentru autoritățile locale, somații de plată pentru români

Guvernul a rămas fără bani. Împrumuturi pentru autoritățile locale, somații de plată pentru români
| Foto: realitatea.net

Premierul Viorica Dăncilă i-a solicitat ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, să elaboreze un proiect de act normativ care să ajusteze unele prevederi legale în raport cu situaţia existentă, informează Guvernul într-un comunicat. Realitatea TV traduce, pentru contribuabili, ce se află în spatele prevederilor: multă iresponsabiltate fiscală pentru autorități și un val de somații de plată pentru români, pentru eventuale restanțe la plata impozitelor. De notat că premierul Dăncilă i-a cerut ministrului Finanțelor să elaboreze un act normativ prezentat deja pe site-ul ministerului în cursul dimineții. 

Printre prevederile actului normativ pus în dezbatere publică de MFP se află cea privind posibilitatea autorităților locale de a contracta împrumuturi, în limita a 450.000 mii lei, pentru finanţarea furnizării energiei termice în sezonul rece.

”Asta se întâmplă pentru că autoritățile locale au rămas fără bani. Astfel, primesc derogare să se împrumute pentru a putea furniza agent termic populației. Nu contează gradul de îndatorare. Până acum era un prag. Acum nu mai contează regulile”, explică realizatorul emisiunii Banii Vorbesc de la Realitatea TV, Edward Pastia.

Unde s-au dus banii? ”Banii s-au dus pe salariile mărite, pe recompense”, spune Pastia.

O altă prevedere stabileşte 15 martie 2019 drept termen de plată pentru impozitul pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, pentru diferenţele de impozit şi/ sau contribuţii rămase de achitat stabilite prin decizii de impunere anuală pentru perioada 2014 - 2017.

Ce înseamnă asta?

”O să ne trezim în perioada următoare cu mii de tone de somații. Ne aducem aminte de valul de somații pentru restanțele la contribuțiile de sănătate pe 2012. De data asta vor să facă totul ca la carte. Ei vor trimite somația și va trebui să o plătești”, explică Pastia.

Alte prevederi nu fac decât să încurajeze în continuare iresponsabilittea fiscală a autorităților. Concluzia? ”Ei  pot cheltui banii când vor, cum vor. Mesajul lor este: Autoritățile pot să facă ce vor, contribuabilii să plătească”, spune Pastia.

Confuzie la Guvern

De menționat că premierul Dăncilă i-a cerut ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, să elaboreze un act normativ care să prevadă, printre altele, extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5% pentru cazarea la hotel, inclusiv camping, a transmis sâmbătă seara Guvernul. Numai că modificările solicitate au fost deja prezentate pe site-ul ministerului în cursul dimineții. 

Conform comunicatului Guvernului, principalele prevederi ale proiectului de act normativ pus în dezbatere publică de către MFP sunt:

- până la finele anului, unităţile administrativ-teritoriale pot solicita împrumuturi, în limita a 450.000 mii lei, pentru finanţarea furnizării energiei termice în sezonul rece. Unităţile administrativ-teritoriale pot contracta împrumuturile numai cu avizul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, şi numai dacă la data depunerii documentaţiei nu prezintă restanţe la împrumuturile contractate anterior din venituri din privatizare. Documentele în vederea contractării împrumutului se depun până la data de 29 noiembrie 2018 la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice/ administraţiile judeţene ale finanţelor publice;

- aplicarea unui tratament fiscal unitar pentru sumele înregistrate conform reglementărilor contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară ca bază a contabilităţii, cu excepţia sumelor care provin din actualizarea cu rata inflaţiei;

- includerea contribuabililor care realizează venituri impuse pe baza normelor anuale de venit sau pe baza câştigului net anual, în categoria celor care beneficiază de bonificaţie la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale;

- extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5% pentru: cazarea la hotel, inclusiv camping, serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea, utilizarea facilităţilor sportive, accesul în parcuri de distracţii şi parcuri recreative;

- se stabileşte 15 martie 2019 drept termen de plată pentru impozitul pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, pentru diferenţele de impozit şi/ sau contribuţii rămase de achitat stabilite prin decizii de impunere anuală pentru perioada 2014 - 2017. Pentru plata cu anticipaţie a sumelor stabilite prin deciziile de impunere anuală, care au în vedere definitivarea impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017 şi definitivarea contribuţiei de asigurări sociale datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2016 - 2017, se acordă o bonificaţie de 10% din aceste sume, dacă sunt plătite integral până la 15 decembrie 2018, inclusiv. De asemenea, se stabileşte 30 iunie 2019 drept termen de plată pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate stabilite prin decizii de impunere anuală pentru definitivarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice pentru perioada 2014 - 2017. Pentru plata cu anticipaţie a sumelor stabilite prin decizie de impunere ce au în vedere definitivarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 - 2017, se acordă o bonificaţie de 10% din aceste sume, dacă sunt plătite integral până la 31 martie 2019, inclusiv;

- introducerea unor prevederi prin care Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de furnizor de ajutor de stat, la emiterea angajamentelor legale să poată utiliza disponibilul de credite bugetare pe întreaga perioadă de valabilitate a schemelor de ajutor de stat şi nu doar pe perioada acoperită prin legile bugetare anuale, respectiv anul curent şi 3 ani ulteriori;

- anual, până la 15 august, unităţile/ subdiviziunile administrativ-teritoriale au obligaţia să notifice Comisia de autorizare a împrumuturilor locale din cadrul MFP referitor la sumele autorizate pentru anul în curs, sumele autorizate care vor fi trase până la sfârşitul anului, sumele autorizate ca trageri pentru anul în curs care sunt disponibilizate şi reprogramarea tragerilor pentru anii următori. În cazul nerespectării acestei obligaţii, CAÎL (Comisia de autorizare a împrumuturilor locale) anulează sumele autorizate ca trageri pentru anul în curs şi netrase până la data de 31 august. În 2018, termenele precizate anterior sunt 15 şi 31 octombrie 2018.

Loading...
Comenteaza