Industria la Cluj: fabrici noi, dar tranzacţii în stagnare

Industria la Cluj: fabrici noi, dar tranzacţii în stagnare
Noua fabrică a CSI, hala grupului EnergoBit, parcul logistic Kaufland din Mihai Viteazu, un proiect Exing Construct pe Calea Baciului, fabrica La Lorraine sunt câteva dintre proiectele industriale în dezvoltare.

Cererea pentru proprietăţile de tip industrial a scăzut la Cluj în ultima perioadă, iar evaluatorii estimează o stagnare a numărului de tranzacţii pe acest segment, pe fondul situaţiei economice dificile.

Cu toate acestea, există companii care se extind la Cluj în domeniul producţiei, construindu-şi unităţi proprii. Dintre proiectele importante, specialiştii de la Darian amintesc investiţia pregătită de olandezii de la CSI Invest, precum şi pe cea a societăţii IMM Hydro Est (activă în domeniul fabricării de produse de cauciuc), care a început să construiască o hală de 7.000 mp în localitatea Câţcău. Halele EnergoBit şi Agressione, din Tetarom I, planurile celor de la Exing Construct (hală de depozitare de 3.300 mp pe Calea Baciului) şi parcul logistic al Kaufland România din comuna Mihai Viteazu sunt alte proiecte în dezvoltare, menţionate de raportul citat.

CSI Invest, parte a grupului olandez cu acelaşi nume, cu activităţi în domeniul instalaţiilor de producţie şi transport al bunurilor de larg consum, a anunţat în acest an că va construi o nouă fabrică la Cluj-Napoca. Numărul angajaţilor se va dubla în următorii doi ani, a anunţat conducerea companiei. Valoarea investiţiei în noua facilitate de producţie şi logistică este estimată la 6-8 milioane de euro. După realizarea construcţiei, estimată la 12 luni, transferul operaţiunilor mai durează şase luni. Grupul EnergoBit a ridicat noua hală de producţie de echipamente electrice din Parcul industrial Tetarom I, în vecinătatea sediului propriu. Noua unitate va deveni funcţională în toamnă, potrivit conducerii grupului clujean.

De asemenea, în judeţ se mai află în pregătire câteva noi unităţi de producţie ce ar urma să fie date în folosinţă în lunile următoare. În zona industrială a REIF de la Câmpia Turzii, unitatea belgienilor de la La Lorraine Bakery Group, companie din domeniul panificaţiei şi al produselor de patiserie, se află în curs de finalizare. "În 12 (septembrie - n. red.) avem termen de predare pentru fabrica La Lorraine", spun constructorii de la ACI Cluj, companie desemnată să realizeze lucrările. Eckerle România (furnizare în industria auto) a primit în iunie certificatul de urbanism solicitat pentru informare privind extinderea halei de producţie din municipiu, amplasată pe Bulevardul Muncii.

Producătorul de medicamente Terapia a anunţat modernizări la unitatea de la Cluj: în perioada de revizie tehnică a fabricii din timpul verii se lucrează la modernizarea a două linii de fabricaţie (o investiţie de 10 milioane de lei), la crearea unei zone de laboratoare şi a arhivei (3-5 milioane), precum şi la staţia de epurare a apei (10 milioane). Investiţiile vizate de Terapia includ şi înfiinţarea unui centru de cercetare-dezvoltare de molecule pentru piaţa europeană, unde vor fi angajaţi absolvenţi ai universităţilor de profil din ţară. Directorul general al companiei, Dragoş Damian, a anunţat că programul de investiţii de la Terapia Ranbaxy din această perioadă însumează 25 de milioane de lei.

Locaţiile importante unde se se concentrează majoritatea ofertelor pentru spaţii industriale sunt, potrivit analizei Darian, partea de est a oraşului, zonele Someşeni, Iris, Piaţa 1 Mai şi Apahida - Sânnicoară, dar şi zona de vest, zona industrială Baciu şi Parcul industrial Tetarom I. La acestea se adaugă celelalte două parcuri industriale dezvoltate de administraţia judeţeană, Tetarom II (Emerson, Bulevardul Muncii) şi Tetarom III (Nokia, Jucu). Ofertele de vânzare de spaţii industriale încep de la sume de 150-250 euro/mp, pentru spaţii de categoria D, în zone ca Floreşti sau Apahida, şi ajung la 275-450 euro/mp, la limita superioară de preţ aflându-se spaţiile de categoriile A sau B în zone ca Iris, Someşeni, Piaţa 1 Mai, Mărăşti, aflate în stare fizică bună şi beneficiind de utilităţi.

Previziuni: stagnare

"Cererea pentru proprietăţile de tip industrial a scăzut în ultima perioadă. Acest lucru a permis renegocieri şi schimbări ale chiriilor în favoarea chiriaşilor. În ceea ce priveşte vânzarea de spaţii industriale, situaţia în general s-a menţinut, neînregistrându-se o creştere a numărului de tranzacţii. Se previzionează o posibilă stagnare - situaţie ce este condiţionată de îmbunătăţirea situaţiei economice generale şi implicit a producţiei industriale", menţionează analiza citată.

 

 

Loading...
Comenteaza