Ministrul Transporturilor, către grecii de la Aktor: “Vă bateți joc de români”

Ministrul Transporturilor, către grecii de la Aktor: “Vă bateți joc de români”
Răzvan Cuc a desființat compania din Grecia de pe Autostrada Sebeș - Turda

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a precizat că dacă situația de pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeș - Turda se menține la fel în următoarele două săptămâni, contractul va fi reziliat. Acesta a constatat un număr redus al utilajelor pe șantier.

”A trecut partea cu bătaia de joc vis-a-vis de români și deja sfidați statul român. Cred că ați confundat lucrarea la autostradă cu lucrarea la un drum național. Aici lucrați la o autostradă. V-am spus să vă mobilizați. Văd că nu v-ați mobilizat. Suntem în 13 iunie.

Sfatul meu, ca să mențineți contractul, este următorul: aveți două săptămâni să vă duceți în piață, să căutați antreprenori serioși cu care să încheiați contracte, pe care să le declarați la Compania Națională de Autostrăzi, pentru ca CNAIR să poată să plătească subcontractanți românii pe care îi veți lua (și nu la prețuri derizorii) ca să vă finalizeze lucrarea până la sfârșitul anului. Dacă actele nu le văd la CNAIR făcute până la sfârșitul lunii, reziliez contractul”  a declarat Cuc, cu ocazia vizitei pe lotului 2 al A10.

Ministrul și directorul general al CNAIR au verificat stadiul lucrărilor la A10, loturile 1 și 2 și la Autostrada Lugoj – Deva, Loturile 3 și 4. În cazul lucrărilor la Lotul 1 al A10, Cuc a fost mulțumit de mobilizarea antreprenorului.

”Deşi acest tronson, când am început eu mandatul, în 2017, era mult întârziat, iată că acum reuşeşte să depăşească ca stadiu fizic cel de al doilea lot, unde lucrează firma din Grecia, astfel că avem propriu-zis 70%. Constructorul şi-a asumat că va finaliza până la sfârşitul anului lotul de autostradă. Lotul 1 este în grafic, felicitări constructorului, a lucrat la structuri, are toate materialele necesare ca să termine toate structurile, tot ce are nevoie ca şi construcţii metalice” a precizat Răzvan Cuc

Vizita de lucru a continuat pe șantierele autostrăzii Lugoj - Deva. Prima oprire a fost pe lotul IV, în zona celebrului „deal al liliecilor”. Aici, municitorii de la la Spedition UMB munceau de zor la terasemente și la consolidarea versantului. Ministrul s-a declarat foarte mulțumit de modul de lucru al companiei, pe care a felicitat-o public pentru mobilizare.

Potrivit acestuia, lotul 4 al autostrăzii va fi gata la sfârșitul lunii iulie 2019. Dar, cu o singură condiție: vremea să le permită muncitorilor să lucreze.

„Am terminat de inspectat loturile 1 și 2 din Sebeș-Turda, și am venit pe loturile 3 și 4 din autostrada Lugoj-Deva. Prima oprire am făcut-o la lotul 4, unde știți foarte bine că avem un antreprenor român, un antreprenor care s-a mobilizat la maximum. Condițiile meteo au fost neprielnice, dar acum că a prins o rază de soare a lucrat cât s-a putut, să avanseze la consolidarea versantului.

Chiar îi spuneam la constructor și îl felicitam, pentru că dacă reușea cineva în România să facă o lucrare de un asemenea grad de complexitate și de anvergură, ăla este Umbrărescu. Altcineva nu reușea să o facă, la ce văd eu la momentul acesta în România.

Am discutat cu constructorul, care m-a asigurat că la sfârșitul lunii iulie va fi finalizat acest proiect și va putea fi dat în trafic. Asta cu un singur amendament, și aș vrea să nu fiu interpretat greșit: dacă vor continua ploile în ritmul în care au fost în ultima perioadă, adică peste 35 de zile de ploi, bineînțeles că va avea o problemă”, a declarat Cuc.

Ministrul a reiterat faptul că pentru toate lucrările de infrastructură îşi doreşte ca termenele să fie respectate, să fie respectate standardele de calitate şi subcontractorii români să fie plătiţi la timp.

VEZI Autostrăzile Clujului, conectate la A1

Autostrăzile Transilvania (A3) și A10 vor fi conectate anul acesta de Autostrada București - Nădlac (A1) prin deschiderea lotului 2 din magistrala rutieră dintre județele Cluj și Alba, conform antreprenorului general Aktor. Lotul 2, Sântimbru - Aiud - Rădești (km 17 + 000 - km 41 + 250), va fi deschis traficului până la sfârșitul anului, conform companiei grecești. 

“Lucrările de asfalt sunt planificate să înceapă la primii 7 km din totalul de 24 km al lotului 2 în 25-30 iunie, în timp ce o forță de muncă de peste 450 de persoane, cu 120 de camioane și peste 80 de mașini mecanizate execută  lucrări pe segment”, a declarat Alexandros Exarchou, director general al Aktor.

Grecii susțin că până la sfârșitul anului, lotul 2 va fi deschis traficului, permițând legătura rutieră între Coridorul IV, A1 Sibiu - Deva și A3 Câmpia Turzii - Gilău. A10 are 70 km şi trebuia să fie gata încă din 2016. Ea este împărţită în patru loturi, ultimele două fiind deschise circulației: Aiud – Decea (12,5 km) și Decea – Turda (24,3 km).

Lotul 1 (Sebeș - Pârâul Iovului) are 17 km, iar lotul 2 (Pârâul Iovului – Aiud), 24,3 km. Costul total al autostrăzii se ridică la 420 de milioane de euro, fără TVA. Aktor face parte din grupul Ellaktor, care acționează în construcții, infrastructură, proiecte industriale și de clădiri, energie solară, exploatarea carierelor, management de proiect, având în subordine 18.500 de persoane, inclusiv la subcontractori.

Loading...
Comenteaza