Mugur Isărescu: "Avem de aproape 20 de luni o creștere economică robustă, dar bazată în special pe consum"

Mugur Isărescu:
Potrivit Guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, investiţiile autohtone sunt modeste, indicatorii scăzuți de capital a întreprinderilor românești fiind o problemă.

"Investițiile sunt, în continuare, relativ modeste. Avem de aproape 20 de luni o creștere economică robustă, dar bazată în special pe consum, cu revenire a creditelor acordate societăților nefinanciare. BNR a mai arătat în câteva rânduri că marea problemă este decapitalizarea, sau indicatorii indicatorii scăzuți de capital a întreprinderilor românești. Aici avem probleme. Multinaționalele se finanțează, de regulă, de la societatea mamă sau de pe plan intern. Alta este problema, nu că sunt dobânzile mai mari sau mai mici. Cadrul legislativ probabil că a creat, așa, o incertitudine și a pus multe credite în așteptare, dar dacă discutați cu bancherii comerciali veți afla că găsesc cu greu clienți bancabili", a spus guvernatorul.

Mugur Isărescu a mai spus şi că producătorii autohtoni pierd piața internă treptat, din cauza erodării competitivității prin preț, relatează Agerpres.

"Noi cred că avem probleme nu neapărat cu creșterea importanței relative a importurilor prin acomodarea cererii de consum, dar mai ales cu o tendință clară de erodare a competitivității prin preț a producătorilor autohtoni. Am calculat din acest punct de vedere cursul de schimb real efectiv. Cursul de schimb real efectiv denotă o pierdere de competitivitate. Producătorii autohtoni pierd piața internă treptat. Nu facem prognoze de cost niciodată dar, pentru că le găsim în presă făcute de către alții, nu prea e loc de apreciere a cursului. Nu prea e loc, să nu spun că nu e loc deloc", a spus Isărescu.

Loading...
Comenteaza