O companie de construcții din Cluj s-a decis să intre la bursă

O companie de construcții din Cluj s-a decis să intre la bursă

RAIKO Transilvania, companie din România cu capital polonez, fondată în 2014 în Cluj, se va lista pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în trimestrul III al anului. 

Compania este specializată în producţia şi comercializarea de sisteme de jgheaburi, acoperişuri, accesorii pentru acoperiş şi colaborează atât cu clienţi individuali de tip B2C (business to consumer), cât şi cu clienţi corporate de tip B2B (business to business).

RAIKO intenţionează să atragă 1 milion de lei printr-o majorare de capital, fonduri care vor fi utilizate în principal pentru achiziţionarea de materiale de producţie, extinderea activităţilor de vânzare în noi regiuni din România.

Ea a fost înfiinţată în 2014 de către Tomasz Kurcin, acţionar majoritar în companie şi preşedinte al consiliului de administraţie. În 2017, RAIKO şi-a extins zona de distribuţie la nivel naţional şi a început livrarea altor modele de acoperişuri metalice produse de producători români, precum şi importul şi comercializarea în România a acoperişurilor metalice modulare din Polonia.

În 2018, RAIKO a înfiinţat Transilvania Roof Center (TRC), companie separată, care se ocupă de vânzarea de sisteme de acoperişuri complete către clienţi individuali. RAIKO Transilvania deţine 51% din acţiunile TRC.

Listarea RAIKO Transilvania pe piaţa AeRO va fi precedată de un plasament privat care va avea loc în iunie şi va include noi acţiuni ordinare emise de companie. Societatea de brokeraj Tradeville este consultantul autorizat al companiei ce asistă RAIKO în procesul de atragere a capitalului şi listarea pe piaţa AeRO în colaborare cu brokerul polonez INC SA, iar Cornerstone Communications se ocupă de relaţiile cu investitorii.

Carpathia Capital, fond polonez de tip pre-IPO, listat la Bursa de Valori Bucureşti, va participa la majorarea de capital. Astfel, RAIKO va deveni a treia investiţie a fondului în România - după ce a investit anterior în Bittnet şi în MedLife.

"Din punctul de vedere al investitorilor, piaţa românească a acoperişurilor şi a jgheaburilor este în creştere, la fel şi rata anuală de creştere compusă pentru sectorul nostru, de aceea, sunt încrezător că, împreună cu strategia noastră de dezvoltare dinamică, vom obţine rezultate satisfăcătoare şi profituri atractive pentru viitorii noştri acţionari", a declarat Tomasz Kurcin.

Piaţa românească de jgheaburi a crescut în 2017 cu 12% faţă de 2016 şi a ajuns la 38,8 milioane de euro la sfârşitul anului 2017. În acea perioadă, RAIKO a reprezentat a opta companie de pe piaţa locală specializată în jgheaburi din oţel, cu o cotă de piaţă de 2,6%. În 2018, compania a înregistrat venituri de 4,1 milioane de lei, în scădere cu 44% faţă de 2017.

Diminuarea cifrei de afaceri a fost cauzată de schimbarea strategiei de afaceri, care a inclus transferul unor venituri generate de clienţii de retail ai TRC, precum şi de creşterea profitabilităţii afacerii, în urma renunţării la clienţii care au adus indicatori de rentabilitate mai mici. În 2018, profitul net a ajuns la 147.493 lei, o creştere de 10% faţă de rezultatul din anul precedent.

Compania globală de cercetare BMI estimează că rata anuală de creştere compusă (CAGR) a vânzărilor în subsectorul rezidenţial din România va creşte cu 7,99% între 2017-2021 şi va fi mai mare decât întregul sector al construcţiilor (unde CAGR estimat este de 6,85%).

Creşterea va fi determinată, în primul rând, de cererea puternică pentru apartamente şi locuinţe noi în capitală şi în alte oraşe de mărime medie din România, asociată cu o creştere progresivă a veniturilor, ceea ce va genera un consum mai mare.

Odată listată, RAIKO va fi a doua companie cu capital majoritar polonez de la BVB, după ce fondul polonez Carpathia Capital s-a listat pe piaţa AeRO în 2015. Clujul are mai multe companii din sectorul construcțiilor cotate la BVB: Transilvania Construcții, Cemacon sau Construcții Napoca.

Loading...
Comenteaza