O jumătate de miliard din China pentru proiecte locale Smart City. Clujul, cel mai avansat

O jumătate de miliard din China pentru proiecte locale Smart City. Clujul, cel mai avansat
Emil Boc a fost desemnat drept primarul anului 2018 în cadrul galei Smart City Industry Awards | Foto: ARSCM

Gigantul China National Electric Engineering (CNEEC) a semnat un acord de finanţare cu Asociaţia Română pentru Smart City şi Mobilitate ce prevede investirea a 500 milioane de euro în proiectele de acest gen din ţara noastră. Clujul este oraşul fanion în domeniu, conform ARSCM.

Acordul vizează dezvoltarea de proiecte în principalele domenii verticale ale industriei - energie, locuire, mediu şi infrastructură - iar scopul principal îl reprezintă susţinerea proiectelor ARSCM pentru dezvoltarea comunităţilor creativ-inteligente din România, conform Bursa. Acesta are o perioadă de implementare de 10 ani, iar ca primele proiecte să fie anunţate în perioada imediat următoare.

“Printre oraşele care s-au preocupat în mod deosebit de acest aspect se numără Iaşi. 2018 a fost anul oraşului Alba Iulia în materie de dezvoltare a proiectelor de tip Smart City. Cluj-Napoca este oraşul fanion în domeniu, acesta fiind urmat de municipalităţi de toate dimensiunile - Sibiu, Satu Mare, Turda, Beclean”, a declarat Eduard Dumitrașcu, președintele ARSCM.

"Fără o strategie de dezvoltare inteligentă nu se poate vorbi de Smart City. Poate că multe municipalităţi vor merge pe soluţii de e-ticketing sau pe 2-3 aplicaţii, considerând că devin smart. Ele vor fi nevoite să înveţe din propriile greşeli.

Există însă şi municipalităţi care abordează la nivel macro. Este nevoie să trecem de la etapa proiectelor pilot, pe care multe municipalităţi le doresc, la cea a proiectelor realizate în parteneriat public-privat, pentru a putea genera plusvaloare”.

În perioada următoare vor fi iniţiate primele runde de discuţii cu municipalităţile, companiile şi instituţiile interesate de accesarea fondurilor disponibile în vederea localizării proiectelor ce urmează să fie finanţate din banii puşi la dispoziţie de chinezi. Acordul reprezintă prima etapă dintr-un amplu plan de investiţii, CNEEC exprimându-şi interesul să creeze un parteneriat de lungă durată în ţara noastră.

"România are un mare potenţial de dezvoltare în sfera oraşelor inteligente. CNEEC va investi prin ARSCM în anii următori 500 de milioane de euro în soluţii dedicate oraşelor inteligente. Acordul de investiţii încheiat cu ARSCM este un pas important spre dezvoltarea unor proiecte cu impact major pentru energie, mediu şi infrastructură", a menționat Zhang Yanfei, preşedintele Consiliului de Administraţie al CNEEC.

În perioada 30 martie - 3 aprilie, chinezii au avut discuţii cu reprezentanţi ai Guvernului României, Ministerului Energiei, cu municipalităţi şi instituţii care se vor implica în proiecte pentru oraşe inteligente. Membrii delegaţiei şi-au exprimat deschiderea să evalueze oportunitatea unor investiţii în proiectele prioritare de anvergură din acest sector, ca autostrăzi sau tronsoane feroviare de mare viteză.

Compania cu acţionariat chinez a fost inclusă ani la rând de către Engeneering News Record (SUA) în Topul "225 International Contractors". ARSCM este principala organizaţie a industriei Smart City din România, având ca obiectiv principal dezvoltarea comunităţilor creativ-inteligente din ţară.

Loading...
Comenteaza