Preţul aurului a scăzut cu 180 de dolari în două zile

Preţul aurului a scăzut cu 180 de dolari în două zile
Preţul aurului a continuat joi să scadă puternic şi a pierdut 180 de dolari în ultimele două şedinţe, după ce a atins marţi un nou record istoric de peste 1.911 dolari pe uncie, pe fondul optimismului investitorilor privind discursul de vineri al şefului băncii centrale a SUA.

Preţul aurului a continuat joi să coboare puternic. Este în scădere cu 180 de dolari în două zile.

Preşedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, se va adresa vineri mai multor şefi de bănci centrale invitaţi la conferinţa organizată anual de banca centrală americană la Jackson Hole, Wyoming. Discursul de anul trecut de la acest eveniment a pregătit terenul pentru programul "QE2" de lichiditate şi stimulare a economiei, prin care Fed a cumpărat obligaţiuni de 600 miliarde de dolari de pe piaţa secundară.

Investitorii au aşteptări ridicate şi de la discursul din acest an, însă puţini anticipează o nouă iniţiativă de tip QE. Majoritatea observatorilor anticipează ca şeful Fed să sublinieze încă odată că banca centrală este pregătită să ia măsuri dacă va fi necesar.

"Judecând după comportamentul recent al pieţelor, investitorii se aşteaptă ori la un pachet de stimulare, ori la prezentarea unor măsuri din arsenalul lui Bernanke. Oricum, anticipăm că piaţa se pregăteşte pentru dezamăgire, deoarece este foarte puţin probabil să apară un program QE3", comenetază un strateg al IG Markets.

Bursele din întreaga lume sunt în creştere, pieţele europene urcând cu 0,8% în timp ce indicele MSCI al burselor globale avansează cu 0,4%.

Aurul, considerat un activ sigur în perioade de incertitudine şi volatilitate pe pieţe, şi-a continuat declinul puternic de miercuri, când a înregistrat cea mai abruptă corecţie după 1980 a cotaţiilor futures.

Preţul spot al aurului a coborât la 1.732 dolari pe uncie, cu circa 180 de dolari mai redus decât maximul istoric de 1.911,46 dolari pe uncie atins marţi.

Preţul aurului a urcat cu 400 de dolari pe uncie din iulie, pe fondul temerilor privind o nouă rundă de recesiune globală şi crizei datoriilor de stat din Europa.

 

Loading...
Etichete
Comenteaza