Prețul benzinei a sărit de 5 lei la început de an

Prețul benzinei a sărit de 5 lei la început de an

Epoca benzinei de sub 5 lei a luat sfârșit: combustibilii s-au scumpit cu 7 bani în prima zi a anului ca urmare a indexării accizei cu rata inflației. Statul încasează 57% din prețul la pompă

Benzina a depășit prețul de 5 lei/l în majoritatea stațiilor de alimentare, carburanții scumpindu-se în prima zi a anului cu 7 bani/l în urma indexării de către guvern a accizelor cu rata inflației, conform Profit. Dacă luni, 31 decembrie, la stația Rompetrol de pe Șoseaua Mihai Bravu din București, un litru de benzină EFIX ’95 putea fi achiziționat cu 4,94 lei, în prima zi a noului an acesta a sărit de 5 lei pe litru, mai precis, 5,01 lei/l.

O scumpire similară a fost înregistrată și în cazul motorinei EFIX Diesel. În ultima zi a anului trecut aceasta putea fi cumpărată cu 5,36 lei/l, pentru ca în prima zi a acestui an prețul să crească la 5,43 lei/l. Și compania concurentă a Rompetrol, OMV Petrom, a scumpit combustibilii tot cu 7 bani/l. 

În urma creșterii accizei, la noile prețuri, statul încasează 57% din prețul plătit de șoferi la pompă în cazul benzinei (0,8 lei TVA și 2,038 lei accize), companiile fiind nevoite să se mulțumească doar cu 43%. De la 1 ianuarie, acciza a fost majorată la benzină de la 1.976 la 2.038 lei/1.000 l, cu 3,15% mai mare decât în prezent.

Acciza la motorină a crescut de la 1.838 lei la 1.896 lei/1.000 l. Impactul asupra prețului benzinei și motorinei va fi de 7 bani/litru. Totodată, va fi majorat și conținutului minim de biocarburanți de la 4,5%, cât este în prezent, la 8% în benzină.

Va fi introdus și un conținut minim de biocarburanți de 6,5% în motorină (față de 5%  în prezent). Impactul acestei decizii asupra prețului benzinei și motorinei încă nu s-a făcut simțit, el urmând a depinde de evoluția cotațiilor internaționale ale biocarburanților. 

În urma deciziei de indexare a accizelor cu rata inflației, mai multe produse, printre care cele energetice și alcoolul, se scumpesc de la 1 ianuarie. 

Loading...
Comenteaza