Primăriile clujene, fruntaşe la contractele de cadastru

Primăriile clujene, fruntaşe la contractele de cadastru
1.256 de primării au semnat, anul acesta, contracte de prestări servicii de cadastru general, de 106 milioane de lei. Suma alocată de Agenţia Naţională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în 2017, pentru lucrări de cadastru general este de 442 de milioane de lei pentru un număr maxim de 7,3 milioane de imobile.

Până acum, 53% dintre primăriile care au încheiat contracte de finanțare cu oficiile de cadastru (OCPI) au trecut la etapa următoare și au semnat contracte cu persoane fizice sau juridice autorizate să execute lucrări de cadastru.

Numărul unităților administrativ-teritoriale ce au încheiat contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică este aproape dublu față de 2016, când doar 693 de UAT au reușit să finalizeze procedurile de achiziție pentru realizarea lucrărilor de cadastru general.  Județele în care au fost semnate cele mai multe contracte de prestări servicii în 2017 sunt Olt – 94, Teleorman – 68 și Cluj – 62.

Cele mai puține contracte au fost semnate în Timiș – 1 și Sibiu – 2. 80% dintre primăriile eligibile au semnat, anul acesta, contracte de finanțare cu oficiile de cadastru pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale, în cadrul programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF). 
 
UAT primesc, în 2017, pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică, suma de 150.000 de lei, față de 135.000 în 2016. În plus, începând din 2017, bugetele sunt multianuale, ceea ce înseamnă că primăriile nu pierd banii dacă nu finalizează lucrările până la sfârșitul anului. Procedura de achiziție a serviciilor de înregistrare sistematică este organizată de UAT iar ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate. 
 
Finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral din extravilan și, prin excepție, din intravilan, se realizează în baza unui contract încheiat de UAT cu oficiul de cadastru de pe raza județului în care se află.

Primăriile au obligația să selecteze, cu prioritate, sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.  Obiectivul principal este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri, apartamente) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI (4 miliarde de lei) şi din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, de 300 de milioane de euro. O altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor.

Loading...
Comenteaza