Producător nou în fostul Nokia Village

Producător nou în fostul Nokia Village
O companie austriacă activă în domeniul echipamentelor industriale şi al ingineriei mecanice se instalează în parcul industrial, anunţă Tetarom.

Fără mari investitori veniţi după Bosch şi De'Longhi şi cu societăţi anunţate, dar care nu au reuşit să mai ajungă la Jucu, parcul Tetarom III începe totuşi anul cu un contract nou: Framag Austria. Consiliul Judeţean (CJ) şi administratorii Tetarom negociază în această perioadă termenele de contract, care ar urma să fie semnat zilele următoare, estimează reprezentanţii parcului industrial.

„Compania din Austria va prelua un teren de 4 ha pentru o fabrică. Sperăm ca în februarie să şi semnăm contractul. Discutăm de vreo trei luni, dar în urmă cu aproximativ o săptămână a fost luată decizia de instalare. Va fi o investiţie în etape", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, directorul Tetarom, Viorel Găvrea. Societatea austriacă, înfiinţată în 1979, activează în domenii legate de echipamente industriale şi inginerie mecanică. Unul dintre cei mai importanţi ocupanţi de spaţii în Tetarom III după închiderea Nokia este acum grupul german Bosch. Noul centru de cercetare şi dezvoltare al companiei a fost deschis în noiembrie, iar grupul a început să testeze şi să livreze primele produse fabricate în noua unitate. Centrul de cercetare Bosch de la Cluj e primul deschis de concernul german în România.

Bosch a investit aici 77 de milioane de euro, iar noul centru de cercetare şi producţie ocupă 38.000 mp. Din punct de vedere organizaţional, noul centru va face parte din divizia Automotive Electronics, care dezvoltă şi produce unităţi electronice de comandă, semiconductori şi senzori pentru industria auto şi alte domenii. Grupul este reprezentat în România în Bucureşti, Blaj, Cluj şi Timişoara. Vecinii italieni de la De'Longhi din parcul industrial Jucu au început activitatea în 2013, în fostele hale Nokia preluate, şi se pregătesc să finalizeze lucrările la o nouă fabrică. Unitatea preluată de la producătorul de telefoane şi noua fabrică în curs de realizare sunt proiecte independente, urmând, ca după ce clădirea nouă devine funcţională, aceasta să opereze ca furnizor pentru fabrica existentă.

De'Longhi a preluat fosta hală Nokia pentru producţia de expresoare de cafea de uz casnic. Nu toate negocierile s-au finalizat cu contracte şi fabrici în Tetarom III: producătorul de cozonaci Battistero (anunţat iniţial ca investitor, dar pentru care au apărut probleme cu identificarea unui teren potrivit) nu se află încă în lista de ocupanţi ai parcului industrial. De asemenea, în 2012, conducerea Tetarom anunţa un prim satelit atras de investitorii vedetă Bosch şi De'Longhi: Mader Logistik urma să realizeze un centru de logistică în vecinătatea investitorilor de la Jucu. Societatea prelua 8 ha de teren în parcul industrial, pentru o investiţie de 8 milioane de euro ce ar fi creat 300 de locuri de muncă până în 2015, potrivit datelor transmise la vremea respectivă. Între timp, Mader a renunţat la Jucu.

În schimb, compania germană Karl Heinz Dietrich (KHD), specializată tot în activităţi logistice, a dat drumul lucrărilor. Potrivit celor mai recente date publice, parcul de la Jucu are printre clienţi companiile De'Longhi, Robert Bosch, Transcarpatica, KHD International Exped, Imperial, Holzart şi Star Storage. Numărul de locuri de muncă estimate în Tetarom III este de peste 1.500, iar valoarea investiţiilor clienţilor ar trebui să depăşească 200 de milioane de euro. Activităţile principale desfăşurate în parcul de la Jucu vizează producţia de aparatură electrocasnică şi de componente auto, operaţiuni de mecanică generală, logistică şi centru de date.

Loading...
Comenteaza