PSD curtează pensionarii. Teodorovici propune în avans un procent din creşterea pensiei prevăzută pentru 2021

PSD curtează pensionarii. Teodorovici propune în avans un procent din creşterea pensiei prevăzută pentru 2021

Valoarea punctului de pensie a crescut, de la 1 septembrie, de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, iar în 2021 va ajunge la 1.875 de lei. Duminică, Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a propus acordarea în avans a unui procent din creşterea prevăzută pentru 2021.

Teodorovici a declarat duminică, la Mamaia, întâlnirea cu pensionarii din PSD, că propune ca pensionarii să primească acum un procent din suma care li se va cuveni la creşterea pensiei în 2021. 
 
“E provocare pe care eu am să o ridic aici. Pensionarii în general aşteaptă o recalculare. Poate spunem: această grupă de pensii, până la.... ar avea o majorare de aproximativ X la sută, cealaltă grupă, un alt nivel de majorare. Atunci putem aplica o sumă forfetară. Trebuie să îi dau acestui domn pensionar 300 de lei. Nu ştiu dacă e suma de 300 de lei corectă, dar nu aştept până în 2021, îi dau astăzi 150 de lei, deci un procent din suma care anticipez a fi dată în 2021 şi o dăm astăzi. În 2021, când se termină calculul, vedem cum a fost, dacă a fost sau nu a fost corectă. Dacă într-adevăr ia 300, îi dau diferenţa până la 300. Dacă e poate mai puţin, vedem atunci ce facem. Dar ca să primiţi din timp, pentru că oamenii trăiesc astăzi. Corect?”, a afirmat Teodorovici, potrivit News.ro

Pensii mai mari de la 1 septembrie

Potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi, de la 1 septembrie, au fost majorate cinci milioane de pensii, prin creşterea punctului de pensie la 1.265 de lei. Procentual, spune Budăi, creşterea pe care o vor avea pensionarii pe talon va fi de aproximativ 15%.

„Practic, de la data de 1 septembrie, toate cele 5 milioane de pensii care sunt bazate pe contributivitate se majorează în funcţie de valoarea punctului de pensie, şi anume de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, dar nu uităm de cei mai sărmani dintre pensionari, adică cei care încasează indemnizaţia socială, cea denumită pensie minimă, de la valoarea de 640 la valoarea de 704 lei. Toate pensiile în acest moment sunt recalculate, cupoanele de pensie sunt tipărite, sunt distribuite către Poşta Română şi primele sume au fost achitate către Poşta Română, şi începând de luni (2 septembrie – n.r.) se vor face şi primele plăţi”, a declarat Budăi.

Potrivit acestuia, procentual, majorarea va fi de 15% „în mână”. „Dacă ne referim la procente, este vorba de aproximativ 15% pentru toţi pensionarii. Această majorare este stabilită prin Ordonanţa 114 şi Noua Lege a Pensiilor”, spune Budăi.

Ministrul dă asigurări că există bani la buget pentru acerastă creştere. (vezi Cresc pensiile: Începând de astăzi, se majorează punctul de pensie. Anunţul făcut de ministrul Muncii)

Loading...
Comenteaza