Record la bursa locală: companiile listate valorează 22 miliarde euro

Record la bursa locală: companiile listate valorează 22 miliarde euro

Valoarea de piață a companiilor românești listate la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 103 miliarde de lei la sfârșitul lunii iulie, conform unui raport al pieței de capital românești. Cu Banca Transilvania (BT) Cluj se fac cele mai multe tranzacții.

BVB a atins recorduri în timp pentru indicele BET-TR, care include și dividendele plătite de societățile incluse în indicele BET. În sesiunea de tranzacționare din 31 iulie, indicele BET-TR s-a închis la 14.732 puncte (35% față de sfârșitul anului trecut). Rata de creștere extinsă a fost alimentată și la nivel internațional. Un impuls pozitiv al sentimentului de investitor a trimis indicii Dow Jones și S&P 500 (SUA) la cele mai noi niveluri record.

Ultima sesiune de tranzacționare din iulie a dus indicele BET la 9.204 puncte, nivel care a fost ultima dată acum 10 ani și jumătate. De la începutul anului, BET a crescut cu 25%. Valul ridicat nu a ajuns în toate zonele pieței de capital, zona comercială fiind mai puțin afectată. Valoarea medie zilnică de tranzacționare în șapte luni din an se situa la același nivel ca în perioada corespunzătoare a anului trecut, reprezentând 9 milioane de euro.

"Paradoxul pieței românești este faptul că prea puțini investitori au fost pe piață într-un moment în care vorbim despre maximele de ultimă oră pentru BET-TR și punctul culminant al ultimului deceniu pentru indicele BET. Eforturile noastre se vor concentra pe atragerea unui număr mai mare de oameni pe piața de capital, astfel încât economiile cât mai multor români să beneficieze de evoluțiile favorabile pe care le oferă piața de capital pe termen lung. Participarea mai largă a populației pe piața de capital va avea un impact semnificativ asupra economiei românești și dimensiunea pieței bursiere, care este acum una dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, deoarece reprezintă doar 10 la sută din produsul intern brut", a spus Adrian Tănase, CEO al BVB.
"Piața de capital s-a dovedit a fi cel mai generos producător de bunăstare. Este dificil să găsești astăzi un mediu mai bun, reglementat și transparent, care să poată genera peste 35% profit în doar șapte luni, așa cum a fost cazul indicelui BET-TR , ce include și dividendele oferite de cele mai mari companii listate din România", a declarat Lucian Anghel, președintele Consiliului de administrație al BVB.

Valoarea de piață a companiilor românești listate la BVB a fost de peste 103 miliarde de lei la sfârșitul lunii iulie. Capitalizarea record a fost atestată în 24 aprilie 2018, de 103,7 miliarde.

Loading...
Comenteaza