Roșii Inimă de Bou în hipermarketuri. Soiul amenințat cu dispariția s-a vândut ca pâinea caldă la Cluj

Roșii Inimă de Bou în hipermarketuri. Soiul amenințat cu dispariția s-a vândut ca pâinea caldă la Cluj
Producătorii români se îndreaptă din nou spre soiurile tradiționale | Foto: Ceahlăul

Fermierii autohtoni promit că vor livra în marile complexe comerciale soiul de tomate Inimă de Bou, pe care l-au recuperat dintr-o bancă de semințe din Germania și au reușit să îl producă din nou în țară.

70 de tone de roșii românești pe săptămână livrează în prezent Cooperativa Țara Mea (CTM). Legumele provin din 7 bazine legumicole de 5.000 ha și au cea mai bună calitate autohtonă. De săptămâna viitoare, Țara Mea va livra și celebrul soi autohton Inimă de Bou. România are cele mai bune bazine legumicole, dar cea mai slabă producție integrată.

„Să strângem fermierii, să îi ajutăm să se înscrie în cooperative agricole și să vândă sub același brand au fost adevăratele provocări cu care ne-am confruntat în acest proiect. România are bazine legumicole de o calitate incontestabilă și de-abia din acest an 3% dintre ele fac producție integrată sub marca Țara Mea.

Din păcate,  încă întâmpinăm reticențe la implementarea proiectelor de „legalizare” și dezvoltare a  producției românești, motiv pentru care e foarte important să informăm constant fermierii și publicul larg despre beneficiile individuale și macroeconomice pe care le aduc.

E nevoie să înțelegem că vânzarea din producția proprie a țării și valorificarea potențialului agriculturii românești sunt procese la care participă fiecare cetățean în parte - fie prin vânzare, fie prin intermediere sau cumpărare - și din urma cărora care câștigăm o piață controlată din punctul de vedere al calității și al prețurilor”, spune Florin Burculescu, președintele CTM.

Soi pierdut în România și recuperat din Germania

Din cele mai vechi timpuri, țăranii cultivau pe teritoriul țării noastre tomata Inimă de Bou, însă, de-a lungul istoriei această sămânță s-a pierdut. De curând a fost recuperată dintr-o bancă de semințe din Germania.

Acesta este un soi tradițional foarte gustos și apreciat în întreaga lume, lucru dovedit de faptul că unele popoare au încercat să creeze un soi asemănător ca formă și gust. Tomata are un gust dulce și răcoritor și este foarte rezistentă la secetă. Numele soiului provine de la forma fructului, care arată ca o inimă de bovină și chiar poate ajunge la greutatea acesteia.

„Încă de anul trecut, Țara Mea a încercat readucerea pe piață a soiului românesc de roșii Inimă de Bou, complet diferit de franțuzescul „coeur de beuf”. Spre surprinderea noastră, nu existau semințe în cantitate suficientă. Am întâmpinat numeroase piedici pentru că multe semințe erau hibrid, altele nu erau suficient de rezistente sau nu erau autentice.

Am căutat acel gust tradițional, pe care mi-l aminteam din copilărie, de la bunici, în multe gospodării, de la fermieri mari la gospodării propriu-zise.  A durat un an până am reușit, efectiv, să punem la punct toate detaliile. Sunt mândru că, în sfârșit, voi putea cumpăra cu încredere roșii sănătoase și gustoase pentru copilul meu, din hipermarket”, spune Burculescu.

Cooperativa livrează săptămânal 8 tone de ardei gras, 40 de tone de castraveți, 60 de tone de cartofi și 13 tone de ceapă verde către rafturile hipermarketurilor. Cele șapte bazine legumicole sunt situate în județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Galați și Ialomița.

Acestea însumează 5.000 ha de teren și reprezintă 3% din totalul bazinelor legumicole românești. CTM grupează 500 de fermieri într-o serie de activităţi de la cultivarea legumelor la procesarea lactatelor și a cărnii de porc şi pasăre.

Scopul său este să crească producția și consumul de produse românești, autohtone, cu o calitate superioară celor din import și să susțină o creștere economică sănătoasă pentru producătorii români și economia țării. Kaufland  România este principala piață de desfacere a cooperativei.

Bătaie pe răsaduri la Cluj

Răsadurile de legume oferite în primăvară clujenilor de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) s-au cumpărat într-un timp record, în doar câteva ore de la scoaterea lor la vânzare, iar instituția a decis să suplimenteze numărul acestora.

"A fost bătaie pe răsaduri, inclusiv plantele aromatice s-au cumpărat integral. La roșii inimă de bou au fost cea mai mare nebunie. Au venit de la cupluri tinere la pensionari pregătiți cu lădițe sau oameni de afaceri cu mașini ultimul răcnet, pasionați de grădinărit", spuneau reprezentanții USAMV.

Instituția a pus în vânzare primele răsaduri de legume din soiuri românești în aprilie. S-au putut achiziționa răsaduri de tomate - soiurile Inimă de Bou, crețe, de Buzău (30.000), ardei gras roșu, galben și kapia (1.500 de fire), vinete (1.000), gogoșari (500), țelină (500), ardei iute (300), plante aromatice – busuioc, salvie, mentă, oregano (300 de fire).

Toate răsadurile au fost plantate individual la USAMV, în ghivece, din semințe românești. Prețul unic pentru fiecare răsad, indiferent de legume, a fost de 1,20 lei. Vânzarea răsadurilor s-a făcut la serele din incinta instituției.

Fonduri europene pentru roșiile autohtone

Mai mulţi producători locali s-au decis să cultive roşii, ardei sau fasole nemodificate genetic, din seminţe tradiţionale care aproape nu se mai găsesc. Nucleul cuprinde comunele Apahida, Dezmir, Cojocna, Jucu. 14 ferme s-au asociat în cadrul Cooperativei Agricole Lunca Someşului Mic, în cadrul căreia au reuşit să încheie chiar contracte cu marile reţele comerciale.

Proiectul de protejare a biodiversităţii în Transilvania prin folosirea seminţelor tradiţionale a fost demarat de Fundaţia Civitas, cu finanțare europeană. Au fost create două grădini experimentale în localitățile Apahida şi Locod, o reţea de semănători de produse tradiţionale sau burse de distribuire a seminţelor în scopul multiplicării lor.

Loading...
Comenteaza