S-a depus proiectul pentru "Transalpina Apusenilor"

S-a depus proiectul pentru
"Transalpina de Apuseni", drumul judeţean 107 I, care face legătura între Aiud şi comune mari din Munţii Apuseni, este unul dintre cele mai frumoase, spectaculoase şi întortocheate drumuri din România.

Este vorba despre un proiect de 44 de milioane de euro, pentru a moderniza drumul judeţean de 78 de kilometri, care leagă oraşul Aiud de Munţii Apuseni. Consiliul Judeţean Alba intenţionează să-l transforme în unul dintre cele mai spectaculoase din ţară. 

Consilierii judeţeni au aprobat în şedinţa extraordinară de luni documentaţia tehnico-economică pentru proiectul "Modernizare drum judeţean DJ 107 I: Aiud (DN 1) - Aiudul de Sus - Rîmeţ - Brădeşti - Geogel - Măcăreşti - Bîrleşti Cătun - Cojocani - Valea Barnii - Bîrleşti - Mogoş - Valea Albă - Ciuculeşti - Bucium - Izbita - Coleşeni - Bucium Sat - DN 74 (Cerbu)", relatează mediafax.ro.

Acesta va fi depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020. Termenul de depunere a proiectului la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru este 16 noiembrie, iar dacă se va obţine finanţarea, lucrările vor începe în următoarele luni, a declarat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Drumul străbate culmi de peste 1.000 de metri şi trece prin zone de o frumuseţe rară, cu păduri, chei şi poieniţe."Proiectul va ajuta din punct de vedere al dezvoltării economice şi al dezvoltării turistice această zonă a judeţului şi va da posibilitatea oamenilor să cunoască frumuseţilor judeţului. Este un drum de creastă, care apoi coboară şi oferă privelişti foarte frumoase. Sper ca împreună cu administraţiile locale să putem scoate în evidenţă arta, arhitectura tradiţională şi tradiţiile din zonă. Termenul de finalizare este de patru ani, sperăm să fie gata în aceşti patru ani. Este o lucrare mare, pe un drum lung, într-o zonă greu accesibilă", a mai spus Ion Dumitrel.

În prezent, drumul prezintă este degradat, elementele geometrice nu corespund cerinţelor de trafic actual şi de perspectivă, iar lucrările de colectare şi evacuare a apelor sunt nefuncţionale şi cu gabarite depăşite, scurgerea apelor pluviale se face necontrolat.

Proiectul de modernizare propune pe lângă asfaltare şi amenajarea de trotuare şi piste pentru biciclişti. Lungimea totala a acestuia este de 78,42 km, iar valoarea proiectului se ridică la 44 de milioane de euro.

 

 

Loading...
Comenteaza