"Școala de la Cluj" se vinde prost în România

  "Școala de la Cluj" se vinde prost în România

Prețurile la care se comercializează în țara noastră operele celor mai cunoscuți artiști plastici clujeni au scăzut mult în ultima perioadă.

La ultima licitaţie înainte de vacanţă de tablouri postbelice și contemporane a Casei Artmark, cea mai mare din România, lucrările pictorilor clujeni s-au vândut la prețuri modeste, conform unei analize Bursa.

“Dintr-un set de trei lucrări de Corneliu Brudaşcu (foto) s-a vândut doar prima, cu 1.600 de euro. Ulterior, undeva, pe cuprinsul licitaţiei, s-a dat, cu 1.400 de euro, şi un buchet de flori clarobscure numit doar "Maci". Acest bilanţ este departe de valoarea reală a marelui pictor şi profesor de la Cluj.

Octogenar acum, artistul a participat cu patru lucrări - "Chitarist", "Compoziţie", "Portret de grup" dar şi "Tineri pe şantier" - la expoziţia "The World Goes Pop", de la prestigioasa Tate Modern, de la sfârşitul lui 2015 şi începutul lui 2016.

Este un talent uriaş şi un sceptic cu opinii argumentate. Este considerat spiritul rector al aşa-zisei "şcoli de la Cluj" dar respinge această calitate. Adrian Ghenie este un talent, dar nu un geniu, Victor Man este mai bun, iar piaţa internaţională de artă nu are nicio treabă cu valoarea reală a creaţiei”, conform analizei.

Din Corneliu Baba s-au vândut patru din cele cinci tablouri, dar nu la prețuri mari. “S-a dat ce era mai ieftin: "Nud în atelier", rar şi superb, estimat la 1.000 -1.600 euro, dat cu 4.500, un studiu de mâini s-a vândut cu 700 de euro, dublul estimării, un peisaj citadin de iarnă, estimat la 1.000-1.600 euro, a plecat pentru 2.500 euro. Nu s-a vândut "Arlechin cu maimuţă", ulei pe pânză estimat la 20-35.000 euro”.

“În urmă cu ceva timp, am aflat că pictorul român care vindea cu cele mai mari preţuri, în urmă cu 10-15 ani, în Occident, se restabileşte la Cluj. De atunci, Nicolae Maniu a apărut la mai multe evenimente şi din ce în ce mai mult la licitaţii.

Numai că, nemaifiind vorba de renumita galerie pariziană care îi vindea lucrările în întreaga lume, preţurile au coborât şi ele, dramatic. "Sacrificiul de mâine", lucrare din 1988, care figurează inclusiv în impozantul album al artistului, editat de Opera Gallery, a fost vândut cu 3.500 de euro, la minima estimare”, relevă analiza.

Loading...
Comenteaza