Foto “Silicon Cluj”, varianta de dincolo de Prut

“Silicon Cluj”, varianta de dincolo de Prut
Complexul Digital Park, cel mai ambițios proiect din IT-ul basarabean | Foto: Agora.md

Investitorii din Republica Moldova au conceput un parc tehnologic real la Chișinău, dar și unul virtual și vor să își înființeze o asociere de firme din domeniul IT pe principiul celor deja active la Cluj.

Investitori fără bodyguarzi

“Am fost prima dată în Republica Moldova acum opt ani, pe atunci mi se spunea că e bine să am ceva bodyguarzi lângă mine, iată că acum AROBS are o filială la Chișinău, cu 80 de oameni. Să investești acolo înseamnă ceva provocator, dar și foarte greu, dar întreprinzătorii din IT trebuie să fie conștienți că un business acolo aduce plusvaloare.

Firmele din acea zonă trebuie să se coaguleze pentru a putea derula proiecte de amploare. La Cluj am reușit, prin asocierea noastră, să participăm la licitații mari internaționale sau guvernamentale, la care o firmă mai mică nu ar avea acces pentru că trebuia să aibă un departament dedicat licitațiilor.

Sunt unele entități precum Agenția Spațială Europeană, NATO, Banca Mondială care agreează folosirea de subcontractanți locali. De asemenea, derulăm training-uri pentru informaticienii din firmele membre care altfel ar fi foarte scumpe pentru fiecare în parte, iar astfel ridicăm valoarea pieței IT regionale.

Avem un program de start-up pentru 500 de antreprenori, 50 de proiecte selectate - dintre care 18 din IT -vor beneficia de finanțare de 40.000 de euro care le permite dezvoltarea măcar a unui prototip. Clusterul nostru grupează 80 de firme din șase județe, adică 7.000 de IT-iști”, a dezvăluit Voicu Oprean, președintele Clusterului ARIES Transilvania.

Micul Cluj din orașul Ungheni

“Municipalitatea clujeană este înfrățită cu orașul Ungheni, unde recent s-a dat în folosință Parcul Micul Cluj. Vrem să ducem o delegație care să cuprindă partea academică și de business, să creăm structuri bilaterale între cele două țări.

Bine ar fi ca studenții moldoveni de aici să se întoarcă la locul de unde provin și să își folosească toate cunoștințele dobândite pentru a înființa mici afaceri. Consider că un oraș precum Clujul nu trebuie doar să absoarbă resursa umană, ci și să dea ceva altor comunități. Cum îi place să spună primarului Emil Boc, trebuie să creăm ecosisteme, nu egosisteme.

Noi am înființat portalul Cluj Business din dorința ca investitorii să nu caute prin toată pagina de internet a primăriei, ci să creăm o imagine despre tot ceea ce înseamnă zona Clujului, fiecare organizator de evenimente poate să și le încarce pe acest site, nu doar cele de business, ci și cele care pot produce business”, susține Emilia Botezan, șeful biroului relații externe și investitori al primăriei clujene.

O singură taxă pentru străini

Investitorii moldoveni au prezentat cele mai mari proiecte din domeniu, unele deja aplicate, altele, în curs de finalizare. “Moldova IT Park este o platformă online realizată în urma apariției legii privind parcurile IT ulterior completată și cu facilități pentru nanotehnologie, biotehnologii, microprocesoare, servicii de creare de efecte speciale.

Administratorii acestuia mijlocesc legătura dintre administrație și investitori pentru ca aceștia din urmă să aibă un contact cât mai redus cu structurile statului. Investitorilor străini care se înscriu și specialiștilor veniți din alte țări le sunt facilitate obținerea permisului de ședere, a certificatului de rezident. Toate taxele și impozitele sunt incluse în una singură, de 7% din cifra de afaceri a investitorului.

Costurile cu infrastructura sunt și ele zero pentru cei care vor să își deschidă o firmă IT în Republica Moldova. De la înființare avem deja 218 rezidenți, 78 de companii din 22 de țări, dintre care 40 doar de la începutul anului. Cifra de afaceri a acestora este acum de 1,8 miliarde de lei moldovenești, însă ea se va dubla”, a precizat Sergiu Voitovschi, director executiv al IT Virtual Park.

Chișinăul devine neliniștit

Cel mai ambițios proiect în domeniu este cel de construire a Digital Park, un complex tehnologic în “zona liniștită a Chișinăului”, pe 2,5 ha, dintre care 1 ha spații verzi, care va grupa 3.200 de angajați. “Va fi primul parc IT de la noi, un Silicon Valley al Moldovei, care va fi realizată în trei faze, până în 2023, cu 1.700 mp de restaurante, săli de conferințe, parcuri, pădure.

Clădirea va fi prima de birouri cu tavane înalte – toate de până acum aveau înălțime redusă – pentru a avea aer, lumină, trei surse de energie electrică, inclusiv generator. Vrem să creăm acolo un centru de date, dar și un cluster, iar competența ARIES în domeniu ne este necesară. Important este și faptul că la Chișinău avem linie aeriană directă cu centre financiare ca Frankfurt, Londra, Viena”, a subliniat Ciprian Postaru, director general al StarNet Digital City.

Informaticienii moldoveni se "vând" ieftin

La un nivel ceva mai redus este Tekwill, un centru de excelență realizat la Universitatea Tehnică din Chișinău cu sprijin guvernamental, concretizat într-un spațiu de 3.400 mp, unde până acum au fost instruiți 10.000 de beneficiari, prin 147 de programe de antreprenoriat, și care a acordat suport pentru 180 de companii. Centrul are componente de academie (training Java, Cisco, marketing digital), programe educaționale pentru copii (robotică, programare), organizare de evenimente.

“Moldova este a treia țară ieftină în IT din Europa; populația este bilingvă, vorbitoare de română și de rusă, iar cei din domeniu, de franceză și de germană. 6% dintre absolvenții de facultate termină profilurile informatică și matematică. Principalele direcții în acest sector sunt outsourcing, airlines, telecom”, a sintetizat Traian Chivriga, consultant al Asociației Companiilor IT&C din Moldova (ACITCM).    

Conferința Internațională Moldova Tech a adunat, la Liberty Park Cluj, companii tehnologice din acest stat care vor să coopereze cu firmele clujene în domenii precum producția sau arhitectura de software. Posibilitățile concrete de colaborare au fost explorate în cadrul unui eveniment la care au fost invitați, pe lângă întreprinzătorii moldoveni, reprezentanți ai clusterelor din Cluj, ai ambasadelor SUA și Suediei din Chișinău, ai unor universități din Italia și din Slovacia.

 

Republica Moldova

  • Locuitori: 3 milioane

  • PIB: 6,7 miliarde dolari

  • IT: 8% din PIB

  • Angajați IT&C: 22.000

  • Angajați IT: 17.000

Sursa: ACITCM

 

Alexandra Stoica, director executiv Transylvania Energy Cluster:

“Noi avem legislație pentru parcurile industriale, pentru parcurile științifice, dar nu și pentru cele tehnologice. Chișinăul e cu un pas înainte”. 

 

Nina Moldovan, CEO Liberty Technology Park:

“În România se tot dezbate legislația parcurilor tehnologice, deja au trecut șase ani și încă tot nu este intrată în vigoare”.

Loading...
Comenteaza