Șoferii pot să vadă pe internet în ce clasă de asigurări li se încadrează mașina

Șoferii pot să vadă pe internet în ce clasă de asigurări li se încadrează mașina
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a pus la dispoziţia asiguraţilor un instrument pe internet prin care se pot obţine informaţii despre încadrarea în clasa bonus-malus (B/M) a autovehiculului asigurat prin RCA. Instrumentul poate fi utilizat accesând pagina de internet a autorităţii.

Căutarea se poate face simultan pentru maximum cinci vehicule, iar criteriile de căutare sunt numărul de înmatriculare sau numărul de identificare a autovehiculului (seria de şasiu). Rezultatele furnizate reprezintă încadrarea în clasa B/M pentru fiecare autoturism în parte, pentru data de referinţă aleasă, precum şi alte detalii privind poliţa RCA (compania de asigurare, durata contractului).

„Acest instrument oferă un plus de transparenţă în ceea ce priveşte detaliile contractelor RCA şi informează în permanenţă asiguraţii cu privire la clasa de B/M în care sunt încadraţi. Aplicaţia va fi foarte utilă consumatorilor, pentru că sistemul bonus-malus are un rol esențial în determinarea tarifului poliţelor auto obligatorii”, a declarat Leonardo Badea, preşedintele ASF.

Conform noii legislaţii din domeniul asigurărilor, în situaţia în care un asigurat persoană fizică deţine mai multe vehicule, acesta beneficiază de aceeaşi clasă a sistemului B/M pentru toate vehiculele, respectiv cea mai favorabilă asiguratului. În cazul persoanelor juridice, sistemul se aplică pentru fiecare vehicul în parte.

Prin interogări succesive - pentru date de referinţă diferite - acest instrument online permite utilizatorilor să genereze şi un istoric al încadrării în clasele de B/M ale autovehiculelor deţinute. 

Acordarea celei mai favorabile clase pentru toate autoturismele deţinute de o persoană fizică se face în contextul creat de noua legislaţie aplicabilă contractelor RCA care, prin introducerea de noi mecanisme (tariful de referinţă, noul sistem bonus-malus, decontarea directă, noţiunea de asigurat cu risc ridicat) a creat premisele echilibrării şi bunei funcţionări a pieţei asigurărilor auto obligatorii. 

ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează 10 milioane de participanţi. 

Loading...
Comenteaza