Şomerii din zonele industriale ale Clujului se reprofilează în bucătari şi informaticieni

Şomerii din zonele industriale ale Clujului se reprofilează în bucătari şi informaticieni
Femeile şi şomerii din fostele zone industriale ale Transilvania vor fi reintegraţi profesional printr-un program cu fonduri ale Uniunii Europene. Ei pot să devină operator date, tester IT, bucătar, baby sitter, vânzător sau designer de publicitate.

„Am apelat la diverse institiţii sau organizaţii pentru a forma grupul ţintă pe care  l-am propus, de 300 de oameni, la primării şi chiar la reţeaua preoteselor din localitate, am luat oamenii din baruri şi din cluburi pentru că aici vorbim despre persoane care provin din zone defavorizate şi nu îşi permit să meargă în vacanţe”, mărturisesc coordonatorii proiectului.

Studiile Institutului Postliceal Phoenix Cluj, cel care derulează proiectul, relevă că gradul de sărăcie şi excluziune socială în ţara noastră era în 2012 de 42%, faţă de o medie europeană de 25%.

„Încercăm să depăşim blocajul care se produce atunci când angajatorii spun că nu găsesc oameni competenţi, iar cei care vor un loc de muncă, de faptul că aceştia le oferă salarii prea mici. Este un avantaj dacă faci un curs gratuit de informatică pentru că ajungi să lucrezi într-un birou, unde îţi foloseşti mintea, nu braţele. Cursurile de bucătar sunt foarte cerute, inclusiv de oameni care muncesc în străinătare, iar pentru baby sitter se cere de anul trecut atestat în România”, spune managerul de proiect, Mihaela Vonica.
 
Principalele oraşe vizate sunt Turda, Câmpia Turzii, Gherla, zona Maramureşului (Regiunea Nord-Vest), Zlatna, Abrud, Cugir (Centru), Petroşani şi localităţile din Valea Jiului (Vest), fiind vizate femeile, şomerii tineri, cei de peste 45 de ani şi de lungă durată. Este în curs de formare o reţea multiregională de centre de ocupare din fiecare regiune.

Proiectul are şi o platformă de recrutări pe internet, în care angajatorii îşi vor încărca ofertele de locuri de muncă. Durata proiectului, în valoare de 3,2 milioane de lei este de 10 luni, fiind derulat în perioada februarie-decembrie 2015. Acesta este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Regional Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Loading...
Comenteaza