Spaţii industriale mai ieftine

Spaţii industriale mai ieftine
Mai multe hale vechi din Cluj vor fi înlocuite de complexe rezidenţiale şi de birouri. Multe dintre noile proiecte logistice anunţate ar putea fi amânate din lipsă de chiriaşi.

 

 

 

Clujul are 200.000 mp de hale vechi şi 100.000 mp de spaţii industriale noi, situate în centre logistice, potrivit ultimelor analize imobiliare. în acest an, preţurile vor oscila în jurul a 5 euro/mp, iar piaţa va înregistra o scădere medie de circa 30%, susţin specialiştii.

 

“2008 a fost anul cu cele mai multe tranzacţii pe segmentul închirieri de spaţii industriale. Preţurile de închiriere variau între 4 şi 7 euro/mp, plus taxa pe valoarea adăugată. Preţurile minime erau percepute pentru construcţiile vechi, iar cele maxime, pentru halele moderne situate în zone uşor accesibile. Cu toate acestea, ponderea tranzacţiilor pe segmentul spaţiilor vechi este mult mai mare. Motivul principal este preţul de închiriere mult mai avantajos. Au existat totuşi cereri numeroase din partea firmelor, mai ales cele din exterior, care optau exclusiv pentru spaţiile noi, moderne, cu deschidere la arterele principale”, a menţionat Arpad Farkas, şef al departamentului Industrial al agenţiei imobiliare Grup de Lux.

 

Segmentul spaţiilor noi înseamnă 100.000 mp de hale în diferite centre logistice, potrivit unei analize a Grup de Lux. în schimb, în Cluj-Napoca există de două ori mai multe spaţii în hale vechi, adică 200.000 mp. “Multe dintre aceste spaţii îşi vor schimba destinaţia în următorii ani. în locul multor fabrici va urma dezvoltarea ansamblurilor de blocuri, respectiv clădiri de birouri”, a mai spus Farkas. După ce fabrici ale societăţilor Feleacul, Napolact şi Tricotaje Someşul au fost demolate, urmează Flacăra şi noi proiecte pentru Fimaro, Unirea, Libertatea, Carbochim sau Tehnofrig. Potrivit estimărilor agenţiei, mai multe societăţi vor fi nevoite să îşi reducă din suprafeţele închiriate în anii precedenţi. “Vom asista la o renegociere a chiriilor, care va duce la temperarea preţurilor de închiriere. Preconizăm o scădere uşoară a preţurilor de închiriere, mai ales pe segmentul spaţiilor noi. Preţurile de închiriere, în decursul acestui an, nu vor depăşi 5 euro/mp, înregistrându-se astfel o scădere medie a pieţei de circa 30%”, menţionează analiza.

 

în zona Turda s-au conturat o serie de proiecte logistice, dintre care o parte ar putea fi însă amânate din lipsa unor potenţiali chiriaşi. Letterstone, beneficiar al unui proiect de centru de afaceri pe Calea Turzii, a anunţat un parc logistic la Turda. Suprafaţa închiriabilă va ajunge la 45.000 mp, din care 38.000 mp alocaţi spaţiilor logistice şi 7.000 mp pentru birouri. Construcţia ar trebui finalizată în august, după estimările Letterstone. CTP Invest, subsidiara liderului din Cehia pe piaţa spaţiilor industriale şi de depozitare, a amânat începerea lucrărilor la proiectul său din Cluj, plănuită pentru 2008. Investiţia a fost estimată la 60 de milioane de euro, iar locaţia a fost stabilită în zona Turda. Terenul are 30 ha. Un alt proiect este un parc logistic în zona Turda-Câmpia Turzii, unde Nervia a achiziţionat 34 ha. Compania a dezvoltat un proiect similar la Apahida. 

 

 

 

Evoluţie logistic/industrial

 

2006: Spaţiile de depozitare/producţie făceau parte din fostele platforme industriale: CUG, Metalul Roşu, Legume Fructe, Clujana.

 

2007: Datorită creşterii cererilor de spaţii pe segmentul depozitare şi producţie apar primele ansambluri de hale noi finalizate.

 

2008: Preţurile de închiriere au crescut cu peste 4 euro. S-au  atins preţurile maxime de închiriere, când au fost tranzacţionate spaţii de depozitare chiar şi la 7 euro/mp, plus TVA.

 

2009: Preţurile de închiriere nu vor depăşi 5 euro/mp, înregistrându-se o scădere medie a pieţei de circa 30%. 7

 

Sursa: Grup de Lux

 

 

Loading...
Comenteaza