Spitalul din Tetarom a „căzut” înainte să se ridice

Spitalul din Tetarom a „căzut” înainte să se ridice
Proprietarii clădirii de 22.000 mp ridicată, dar nefinalizată în parcul industrial au renunţat la planurile de a amenaja un complex medical.

Clădirea CBC - Global Plaza a fost ridicată cu destinaţia de centru de afaceri, dar în urmă cu trei ani proprietarii au anunţat că planurile au fost regândite şi că imobilul se va transforma în spital. La început de 2014, perspectivele se schimbă din nou, iar opţiunile valabile acum pentru soarta ei sunt reîntoarcerea la funcţiunea de clădire de birouri şi servicii sau vânzarea.

„Din cauza divergenţelor de opinie şi a strategiei diferite a autorităţilor, nu avem altă soluţie. Realizarea centrului medical nu mai e un plan valabil. Acesta trebuia gândit ca un spital regional, dar a fost prea mare reticenţa la un astfel de proiect. Din punctul meu de vedere, nu mai merită să îl realizăm, e prea mare efortul şi prea mică satisfacţia. Aveam proiectul pregătit, chiar şi o parte din echipa de medici, dar, cu toate că am avut sprijinul corpului medical din Cluj, proiectul centrului de sănătate a ieşit din schemă", a menţionat Valentin Nica, unul dintre asociaţii de proiect. După reorientarea planurilor din afacere cu birouri în afacere medicală, dezvoltatorii de la CBC Development Design (compania prin care s-a ridicat până la stadiul actual clădirea din Tetarom I) au propus administraţiei judeţene să intre într-un parteneriat pentru realizarea unui Spital Regional de Urgenţă (SRU).

Reprezentanţii judeţului nu au considerat viabilă această variantă, invocând inclusiv impedimente de natură juridică pentru o astfel de asociere între investitori privaţi şi administraţie, fără organizare de licitaţii. În 2010, după o vizită la faţa locului, Raed Arafat, atunci subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a transmis că imobilul din parcul industrial nu e potrivit în această formă pentru un SRU. CJ a anunţat că nu va opta pentru clădirea din Tetarom I pentru spitalul regional şi că acesta se va realiza în comuna Floreşti. Cu toate acestea, reprezentanţii CBC au decis să continue cu proiectul pe linia de servicii medicale. Asociaţii CBC au înfiinţat o nouă societate pentru gestionarea proiectului reconvertit: Centrul de Sănătate Transilvania. În afacere urma să intre şi o subsidiară a Băncii Transilvania, devenită acţionar, iar un protocol de colaborare academică a fost încheiat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie. Conform proiectului conturat, clădirea cu o suprafaţă de 22.000 mp urma să fie amenajată respectând circuitele funcţionale le unui centru medical, cu mai multe specializări, pe nouă niveluri: subsol, parter şi şapte etaje.

Proprietarii clădirii au renunţat la ideea de a realiza un centru medical privat, dar o decizie privind noi planuri pentru clădirea deja ridicată se va lua în februarie. „Este exclus în momentul de faţă să discutăm despre spital. Probabil vor fi tot birouri. Ne gândim la destinaţia de centru de afaceri, birouri, incubator de afaceri, spaţii de cazare (similar planului iniţial pentru clădire, n. red.). Mai există opţiunea de a găsi un investitor interesat de proiect", a spus Nica. Conform planurilor anunţate cu ocazia lansării proiectului, Global Plaza urma să fie un centru de afaceri care să deservească Tetarom I şi clienţii acestuia. Complexul trebuia să includă un hotel, săli de conferinţe, birouri, spaţii comerciale şi de servicii. Terenul este concesionat de la Tetarom, societate la care Consiliul Judeţean (CJ) e acţionar majoritar.

Clădirea a fost ridicată, însă după izbucnirea crizei financiare dezvoltatorii au suspendat lucrările (nu au mai fost realizate amenajările interioare), iar proiectul, reorientat de la servicii de afaceri la servicii medicale. În 2010, investitorii din Tetarom anunţau că imobilul ar urma să fie transformat în spital. Acum, planurile sunt din nou modificate. Investiţia pentru ridicarea clădirii a ajuns la 14,5 milioane de euro, iar pregătirea noului proiect şi planurile de reorientare a afacerii au consumat încă 1 milion de euro, potrivit partenerilor de proiect. Între timp, şi SRU din Floreşti a rămas la stadiu de proiect. Guvernul s-a angajat să demareze lucrările la SRU, iar conducerea CJ a precizat la început de an că va contribui, dar numai cu sprijin. În baza unui parteneriat cu CJ, Primăria Cluj-Napoca a alocat pentru 2014 în buget o sumă pentru studiul de fezabilitate necesar, dar pentru finanţarea necesară obiectivului se mizează pe bani europeni, accesaţi de administraţia centrală.

 

Loading...
Etichete
Comenteaza