Terenuri mai ieftine cu 63% la Cluj

Terenuri mai ieftine cu 63% la Cluj
Anul trecut au fost înregistrate tranzacţii puţine şi preţuri mari pe piaţa locală, dar şi minusuri substanţiale faţă de perioada de dinaintea izbucnirii crizei imobiliare.

Preţurile terenurilor din Cluj-Napoca au înregistrat o scădere de numai 2%, în ultimele 12 luni, dar de 63% faţă de perioada de început a crizei, anul 2008, potrivit datelor companiei Darian, unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa de evaluări din ţară.

În alte oraşe mari din ţară, ca Timişoara, Iaşi, Constanţa sau Sibiu, scăderile au fost ceva mai semnificative chiar la interval de un an. În Cluj-Napoca, în al doilea semestru al anului trecut cele mai ridicate preţuri au fost înregistrate la tranzacţiile cu terenurile unde se permite construirea cu regim mare de înălţime, amplasate în zona centrală: între 270 şi 440 euro/mp, arată datele transmise de Darian, pentru ZIUA de CLUJ. Scăderea de preţ faţă de sumele înregistrate în urmă cu un an este nesemnificativă, de doar 3%, comparativ cu tranzacţiile din 2008 minusul este însă de 63%.

În zonele semicentrale (tot din categoria regim de înălţime mare), preţurile au fost de 165-340 de euro, iar la periferie, 40-80 de euro, astfel de terenuri fiind mai ieftine cu 80% faţă de acum cinci ani, potrivit Darian. Pentru terenurile unde se permite construirea cu regim de înălţime mediu, terenurile s-au vândut în S2 2013 cu 240-360 de euro (central), 120-240 (semicentral), 45-100 de euro (periferic cu potenţial de dezvoltare apropiat) şi 12-50 de euro (periferic cu perspectivă de dezvoltare). Faţă de anul precedent scăderile de preţuri înregistrate au fost de 3-5%.

La nivel naţional, chiar dacă în comparaţie cu perioada similară a anului trecut preţurile nu au cunoscut o depreciere considerabilă (6%), dar faţă de perioada de început a crizei economice - la jumătatea lui 2008 - terenurile au scăzut cu 63%. „Printre puţinele tranzacţii care s-au derulat, investitorii s-au orientat către terenuri aflate în zone uşor accesibile, pentru care vizibilitatea ridicată şi accesibilitatea din punctul de vedere al transportului public şi accesului auto au fost printre principalele criterii de selecţie. Pentru segmentul rezidenţial, dezvoltatorii au căutat terenurile cu toate autorizaţiile de urbanism valabile, în timp ce pentru sectorul de birouri ţinta a constituit-o cele cu acces facil la mijloacele de transport în comun, dar şi la zonele comerciale.
Pentru sectorul industrial, cerere mai ridicată s-a înregistrat de către companii care au deja parcuri logistice sau de producţie în Romania şi care doresc să-şi extindă aceste parcuri industriale", arată reprezentanţii Darian. „Un argument în favoarea scăderii continue a preţurilor la terenuri l-a constituit faptul că spre deosebire de piaţa locuinţelor care a fost susţinută de programul Prima Casă, în cazul primelor nu a existat nici o pârghie care să menţină preţul. De asemenea, marja de negociere în cazul terenurilor este mai ridicată decât în cazul locuinţelor", explică analiştii de la Darian.

În zonele bune ale oraşului Cluj-Napoca, preţurile terenurilor nu scad sub 250-300 euro/mp, susţin reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Transilvania. „Se caută terenuri pentru blocuri, proiecte mari sau mai mici, dar şi pentru hale. Nu aş zice că se fac multe tranzacţii, dar există potenţiali cumpărători, care se interesează de oferte fiindcă vor să construiască. Acum doi ani, de pildă, nu te întreba nimeni nimic", a sintetizat Anamaria Burcă, asociat în cadrul filialei locale Coldwell Banker.

Loading...
Comenteaza