Trainer clujean: "Firmele care mor de foame vor fi repede înlocuite de altele care pot rezolva problemele"

Trainer clujean:
Lorand Soares Szasz avertizează că, în creșterea businessului, problema mai mare cu care se confruntă cele mai multe afaceri locale este lipsa unei organizări în faţa unei pieţe diferite faţă de acum câţiva ani.

Mulţi manageri au mai multe de făcut decât pregătire şi infrastructură. “Într-adevăr, falimentul încă este o problemă şi în unele state e chiar în uşoară creștere. Acum, însă, a apărut o problemă dacă nu mai gravă, cu siguranţă mult mai frustrantă decât lipsa clienţilor - o piață de consum mai mare şi mai diferită, posibilităţi multiple de promovare, reţele de business, iar toate acestea, cumulate, ajută o afacere să crească. 

În lipsă de pregatire, acestea pot să încurce antreprenorii care nu mai reușesc să se concentreze pe ceea ce este esenţial. Este ca şi cum ai avea o masă plină, dar nu o poţi gestiona. Am numit acest ultim concept drept moarte prin indigestie și este o problemă mai complexă și mai delicată decât însuși muritul de foame (lipsa clienților, lipsa banilor, falimentul)”, declară Szasz.

Specialistul este de părere că există mai mulți paşi pe care trebuie să îi urmeze un manager de firmă pentru a evita “mortea prin indigestie” a unei companii. “În primul rând, trebuie să fim recunoscători pentru această situaţie de a avea prea mulţi clienţi pentru a le mai face faţă, prea multe canale de promovare, prea multe oportunităţi de networking, deoarece, dacă eram în situaţia diametral opusă, atunci eram ori în faliment, ori aproape de faliment. 

Firmele care mor de foame (adică nu mai au clienţi, bani sau chiar riscă să intre în faliment) nu au fost în stare să rezolve probleme şi vor fi repede înlocuite de alte firme care le pot rezolva. În al doilea rând, şi cel mai important pas, este să ne oprim pentru un moment din execuţie şi să avem curajul de a fi cinstiţi cu clienţii pe care nu îi mai putem gestiona la parametri înalţi şi să găsim soluţii pentru rezolvarea situaţiei”, afirmă Szasz.

În accepţiunea trainerului, pentru a eficientiza procesul de triere a clienţilor în plus, se pot împărţi în patru categorii: fideli (care aduc valoare mare pentru firmă), buni (pe care îi putem fideliza), problematici (cu care avem provocări) şi imposibili (cu care nu găsim cale de mijloc). 

„Este o dovadă de inteligență managerială să continuăm colaborarea cu primele două categorii, iar celorlalte două să le comunicăm direct și cinstit că urmează să întrerupem colaborarea. Chiar dacă e o decizie grea, trebuie să ne aducem mereu aminte că 20% dintre clienți ne pot aduce 80% din rezultate, tot în același timp cum 20% dintre clienți ne pot aduce 80% din probleme”, recomandă Szasz.

Acesta a fost desemnat de două ori drept cel mai bun speaker din România la evenimentele Business Days, iar prin cărțile și cursurile sale inspiră zeci de mii de antreprenori din țară și din străinătate.

Loading...
Comenteaza