Tranzacții de 1 miliard de euro la bursă. Armătura, Cemacon, BT, printre vedete

Tranzacții de 1 miliard de euro la bursă. Armătura, Cemacon, BT, printre vedete
Piața de capital europeană a fost dominată de bursa de la București | Foto: The Balance

Banca Transilvania (BT) se afla în primele cinci societăți capitalizate de la Bursa de Valori București (BVB), iar societățile clujene Armătura (armături industriale) și Cemacon (producător de plăci ceramice) au avut printre cele mai mari creșteri.

Cele mai consistente tranzacții în aprilie s-au operat cu acțiunile Zentiva, BT, Electrica, BRD și Fondul Proprietatea, iar majorările cele mai consistente de cotație le-au generat Energopetrol, Armătura, Romcarbon, Cemacon și Retrasib. Capitalizarea bursieră cea mai mare de la BVB o aveau Erste Bank, OMV Petrom, Romgaz, BT și BRD.

Investitorii de la BVB au realizat în primele patru luni tranzacții de aproape un miliard de euro, cu 36% peste nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, folosind diverse tipuri de instrumente financiare (acțiuni, obligațiuni, unități de fond, produse structurate). Segmentul de acțiuni a fost cel mai popular în rândul investitorilor, care au tranzacționat 943 de milioane de euro.

Aprilie a adus o creștere cu 73% a valorii totale de tranzacționare, comparativ cu luna similară a anului trecut, însumând 195 de milioane de euro. Intensificarea activității investiționale a fost reflectată de creșterea în primele patru luni ale anului cu 32% a valorii medii zilnice de tranzacționare, ea depășind 11 milioane de euro.

Indicele principal, cel mai performant din Europa

Valoarea medie zilnică de tranzacționare a crescut în aprilie 2018 cu 78% față de aceeași lună a anului trecut și s-a apropiat de 10 milioane de euro. BET, principalul indice al pieței de capital, care include cele mai tranzacționate 13 companii - excluzând societățile de investiții financiare - a înregistrat în aprilie două ședințe consecutive în care a închis peste pragul de 9.000 de puncte.

Prima dată când indicele BET a închis o ședință de tranzacționare peste acest nivel a fost în 15 iunie 2007, în timp ce nivelul maxim a fost înregistrat în 24 iulie 2007, când indicele BET s-a situat la 10.813 puncte. BET a închis luna aprilie la 8.713 puncte, ceea ce corespunde unui avans de 12,3% după primele patru luni, cea mai mare rată de creștere din rândul indicilor principali la nivelul burselor din Uniunea Europeană.

Capitalizarea bursieră a companiilor românești a depășit 21,5 miliarde de euro la finalul lunii aprilie 2018, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a fost de 39 de miliarde de euro în ultima ședință de tranzacționare a lunii.

Cele mai tranzacționate (aprilie 2018)

 1. Zentiva          168 mil. lei

 2. BT                  166 mil. lei

 3. Electrica         95 mil. lei

 4. BRD                88 mil. lei

 5. Proprietatea  80 mil. lei

 

Cele mai mari creșteri (aprilie 2018)

 1. Energopetrol    +80%

 2. Armătura           +50%

 3. Romcarbon       +18%

 4. Cemacon           +16%

 5. Retrasib             +12%

 

Top capitalizare bursieră

 1. Erste Bank           17,5 mld. euro

 2. OMV Petrom        4,1 mld. euro

 3. Romgaz                 3,0 mld. euro

 4. BT                          2,3 mld. euro

 5. BRD                       2,2 mld. euro

Sursa: BVB

Loading...
Comenteaza