Turism pe două roţi la Cluj, cu simbolul stilului de viaţă italian

Turism pe două roţi la Cluj, cu simbolul stilului de viaţă italian
Poza noua 17.05.2018
Poza noua 17.05.2018
Poza noua 17.05.2018
Poza noua 17.05.2018
Poza noua 17.05.2018

Un nou business de Cluj îşi propune să-i încurajeze pe clujeni şi turişti să exploreze oraşul şi împrejurimile în stil italian.

Clujul a cunoscut, în ultimii ani, o dezvoltare fuliminantă în toate sectoarele economiei, devenind cel mai atractiv oraş secundar din România din punct de vedere al calităţii vieţii, fapt pentru care 15% dintre romani s-ar muta în “oraşul de pe Someş”, conform unui raport al Băncii Mondiale. Asta fără a mai pune la socoteală şi miile de străini care aleg să trăiască în cel mai vestic oraş al României.

Reversul medaliei este traficul extrem de aglomerat. Atât autorităţile locale, cât şi antreprenorii sau ONG-urile au început să adopte politici pentru fluidizarea traficului, pentru susţinerea transportului verde şi al mobilităţii. Fie că vorbim despre benzi dedicate pentru transportul în comun, servicii de car-sharing sau bike-sharing, automobile electrice sau pur şi simplu încurajarea mersului pe jos. Până şi poliţiştii locali au fost dotaţi cu maşini, scutere şi biciclete electrice şi vehicule de tip segway. Un ONG oferă mic dejun şi service gratis pentru clujenii care merg cu bicicleta la muncă.

Un nou business, lansat la începutul lunii mai 2018, vine să-i încurajeze, deopotrivă, pe clujeni şi turişti să exploreze Clujul mult mai facil. Este vorba despre Vespa Cluj, un serviciu de închiriere de scutere, născut din pasiunea comună a doi verişori pentru acest tip de vehicul. Vorbim despre Staicu Robert şi Câmpeanu Cosmin, originari din judeţul Mureş, dar care locuiesc de peste 10 ani în Cluj-Napoca.

Poza noua 17.05.2018

“Totul a început toamna trecută cu restaurarea unui model Vespa ET 2 primit cadou de ziua mea. În timp ce îmi făceam documentația pentru restaurarea scuterului am dat de mai multe fan cluburi Vespa din România și nu numai. Tot așa am văzut și multitudinea de servcii de închirieri scutere în Europa și chiar în România, ele fiind prezente deja în București și Sibiu.

Am observat atunci câtă veselie și bucurie aduc aceste mici minunății tehnice și ne-am hotărât că ar fi foarte frumos să oferim un astfel de serviciu și turiștilor români sau stăini. În afară de mâncare, partea de istorie şi cultură, Clujul nu oferă extraordinar de multe activități de tip outdoor. Cele existente sunt bune, dar nu oferă o diversitate sau un nivel de adrenalină peste medie. Apoi idea a evoluat la ce a ajuns astăzi, bineînțeles după ce ne-am inspirat și adaptat la piața din Cluj-Napoca”, explică Staicu Robert.

Vespa Cluj se adresează tuturor categoriile de vârstă, cu condiţia ca persoana să deţină un carnet de şoferi categria B.

“Traficul devine tot mai aglomerat în Cluj-Napoca, astfel scuterul este o alternativă facilă și utilă. Iar cele de 50 cc pot fi conduse cu carnet categoria B, precum sunt și ale noastre. Noi ne adrsăm tuturor celor ce vor să se distreze și să descopere Clujul pe 2 roți, de la tineri de 18 ani şi până la cei mai în vârstă. Am avut clienți tați cu copii, tinere domnișoare dornice să încerce aceste scutere Vespa sau persoane venite în interes de serviciu la Cluj și au căutat să se relaxeze între 2 întâlniri. Ba am avut chiar persoane a căror mașină era în service la reparat și au dorit să experimenteze mersul pe 2 roți pentru o perioadă mai lungă. Așa că putem spune că ne adresăm tuturor”, mai spune tânărul antreprenor. 

Investiţia a fost făcută din fonduri proprii, iar scuterele au fost aduse din Italia și înainte să fie introduse în circulaţie au fost reechipate și restaurate pentru a păstra cât mai multe elemente originale sau pentru a fi adăugate echipamntele de siguranță și protecție. “Investiția este încă în derulare, deci nu putem estima încă la cât se va ridica aceasta. Putem să vă spunem că un scuter - în funcție de model, echipamentele montate și costul restaurării – valorează între 1.500 și 2.000 euro”. Momentan sunt disponibile spre închiriere 4 Vespa.

Scuterele se închiriază de pe strada Constantin Daicoviciu, nr. 11, din barul Room. Rezervarea este gratuită şi se face online sau telefonic. Garanția percepută este de 450 de lei/scuter şi poate fi achitată în numerar sau preautorizată cu cardul de debit sau credit. Cei care închiriază trebuie să ai vârsta minimă de 18 ani și permis de conducere obținut cu minim 6 luni înainte. Tarifele pleacă de la 99 lei/3 ore şi pot ajunge la 280 lei/2 zile. De asemenea, scuterele pot fi închiriate pentru diverse evenimente, precum şedinţe foto sau nunţi, preţul fiind de 300 lei/zi.

Poza noua 17.05.2018

“Nu există limită de kilometri sau zone acoperite. Având totuși o autonomie de 120-150 de kilometri, în funcție de temperatură și alți factori precum greutatea totală, recomandăm clienților să nu se îndepărteze prea mult de Cluj. Idea este să descoperim Clujul pe 2 roți sau zonele de promenadă de lângă Cluj”, conchide Staicu Robert.

Vespa Cluj, aşa cum o spune şi numele, a fost creat pentru Cluj şi nu se va extinde şi în alte oraşe, însă este o primă etapă a unui proiect mai amplu ce va cuprinde diferite activități de tip outdoor sau indoor. Conform celor doi antreprenori, clujenii vor avea parte de noutăţi pe finalul anului.

 

 

Loading...
Comenteaza