Ultimele apartamente din Cluj-Napoca

Ultimele apartamente din Cluj-Napoca
Clujenii care mai cumpără acum apartamente caută doar imobile finalizate sau aproape de finalizare. În acest moment mai există apartamente finalizate în şase ansambluri imobiliare.

Singurii dezvoltatori cu activitate în Cluj-Napoca au rămas doar cei care deţin ansambluri imobiliare finalizate sau aproape de finalizare în următoarele 3-4 luni. Fie că este vorba de apartamente unde preţurile au scăzut la 750-800 de euro/mp, fie despre locuinţe ce costă chiar peste 100.000 de euro, puţinii cumpărători se orientează doar spre ceea ce pot vedea cu ochii lor.

 

In ansamblul Bonjour Residence din Bună Ziua, dezvoltatorii urmează să finalizeze, luna viitoare, patru blocuri cu 250 de apartamente, complet finisate. In jur de 30% dintre locuinţe sunt vândute, iar preţurile pornesc de la 47.000 de euro pentru apartamentele cu o cameră. “Suntem flexibil la negocieri în funcţie de modalităţile de plată. In urma situaţiei actuale din piaţă, ne-am revizuit planurile de vânzări. Vom putea avea nişte previziuni clare în momentul în care vom avea CF-uri, adică undeva în iulie, fiindcă acum clienţii sunt foarte atenţi la acest aspect pentru a putea accesa credite”, a precizat Georgiana Man, director de marketing al Nobila Casa, agent de vânzări al ansamblului.

 

Ansamblul ridicat de Coratim pe Calea Turzii mai are la vânzare 42 de apartamente de o cameră şi câteva de două camere, din cele 300 de unităţi locative construite. Pentru o cameră, preţul este de 38.000-40.000 de euro, cu TVA inclus, la o suprafaţă de 38,5 mp. Puţinele apartamente cu două camere, de aproximativ 60 de metri pătraţi, care mai sunt disponibile se vând cu 58.000-62.000 de euro (TVA inclus), ceea ce înseamnă un preţ net de sub 50.000 de euro. Toate locuinţele sunt finisate şi se predau “la cheie”, cu toate utilităţile, cu carte funciară (CF) şi neipotecate.

 

“Clienţii care achiziţionează un apartament de la noi sunt siguri, în primul rând, că intră în posesia acestuia, nefiind ipotecate şi având CF-uri. Sunt locuinţe cu valori mici, pe care şi le poate permite aproape oricine. Eu nu ştiu să mai existe astăzi la vânzare, în Cluj-Napoca, alte apartamente finisate, cu utilităţi şi CF, care să nu fie ipotecate”, susţine Daniel Dumitraş, asociat în compania Coratim. Acesta a precizat că achiziţionarea unor apartamente fără CF şi utilităţi reprezintă un risc major pentru cumpărători. “CF-urile garantează accesul la creditele ipotecare. Dacă omul se aruncă la un apartament fără CF, nu are garanţia că dezvoltatorul sau constructorul poate ridica gajul de pe acesta în următoarea perioadă”, a mai spus dezvoltatorul imobiliar.

 

în Ansamblul Central Park Residence au mai rămas de vânzare 30 de apartamente din cele 220. “în ultimele trei luni, am vândut cinci apartamente. E bine, dacă ţinem cont de ce se întâmplă pe piaţă, însă nu suntem mulţumiţi deloc de stadiul vânzărilor. în 2009 nu trebuia să mai avem de vânzare nimic. Situaţia s-a înrăutăţit din octombrie, când condiţiile de creditare au devenit mai drastice. Vin câte 30-40 de oameni zilnic, însă mulţi dintre potenţialii cumpărători au banii blocaţi, depind, la rândul lor, de alte vânzări, aşa că tranzacţiile efective sunt puţine”, explică Iancu Marian, director de vânzări pentru ansamblu.

 

Ca reacţie la piaţa în recesiune, dezvoltatorul Enol a decis, din martie, aplicarea de reduceri de 10%, precum şi oferirea unei maşini la achiziţia unui apartament, până în 31 mai. Preţurile apartamentelor din Plopilor sunt  între 100.000 şi 200.000 de euro, în funcţie de suprafaţă şi numărul de camere.


în Ansamblul Sala Sporturilor, ultimele apartamente (cu 1-3 camere) se vând cu 750-999 de euro/mp, plus TVA de 5%. La plata integrală, se aplică o reducere de 5% din preţul total. în A. Mureşanu, apartamentele cu trei camere, în construcţie nouă, se vând cu 89.000 de euro, negociabil. într-un ansamblu nou construit din zona centrală, preţurile promoţionale sunt de la 1.000 euro/mp. Jumătate din apartamente sunt vândute, anunţă proprietarii.

 

Building Real Estate vinde apartamente cu CF în ansamblul Mănăştur Vest Panoramic, din vecinătatea Polus Center, anunţând preţuri de la 590 de euro/mp util (TVA inclus). Un apartament de două camere poate costa 31.500 mp. în Mănăştur, pe str. Basarabiei, preţurile pornesc de la 750 euro/mp într-un ansamblu de patru blocuri, cu 100 de apartamente fiecare, dintre care două construite. Preţurile au scăzut, treptat, de la 1.100 de euro în septembrie, spun agenţii imobiliari.

 

în Ansamblul Imo Plopilor, aflat în imediata vecinătate a Central Park Residence, mai sunt de vânzare aproape 20 de apartamente dintr-un total de 28 construite. Preţul acestora este de 1.200 de euro/mp, un apartament costând de la 79.000 la 120.000 de euro, în funcţie de suprafaţă. Ansamblul va fi finalizat în maxim două luni.

 

 

Semnale de dezmorţire

 

“Cele mai mici preţuri, în municipiu, sunt cam la 750-800 euro/mp, nivel la care nu au mai fost de 2-3 ani. în ultimele două săptămâni au început să se înregistreze tranzacţii, ca urmare a semnalelor din piaţa de creditare şi a scăderii preţurilor. Oamenii mai caută doar apartamente finalizate sau aflate foarte aproape de termenul de predare”, precizează Zsuzsa Dezso, reprezentanta agenţiei Edil.

Loading...
Comenteaza