Vinuri false depistate la Cluj. Nu aveau nicio legătură cu strugurii

Vinuri false depistate la Cluj. Nu aveau nicio legătură cu strugurii

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare Cluj-Napoca a descoperit că băuturile comercializate ca vinuri din trei depozite din țară erau de fapt niște falsuri, iar Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a retras de la comercializare 30.000 de litri.

MADR a inițiat acțiuni de verificare a calității și conformității tuturor vinurilor existente pe piață. În urma controalelor au fost depistate în depozitele unor distribuitori din județele Buzău, Galați și Neamț unele loturi provenite din Bulgaria, care s-au dovedit a fi falsuri.

Pentru identificarea unor eventuale fraude, probele au fost trimise pentru efectuarea de analize izotopice, specifice identificării prezenţei apei exogene, respectiv a prezenţei alcoolului etilic de altă natură decât cel obţinut prin fermentarea naturală a strugurilor.

Rezultatele au confirmat prezența apei exogene și a alcoolului de altă origine decât cel provenit din fermentația mustului de struguri (vin pichet) ceea ce reprezintă elementele infracțiunii de falsificare a vinurilor, conform legii viei și vinului.

În urma acestor neconformități depistate, s-au aplicat următoarele măsuri: retragerea de la comercializare a unei cantități de 29.174 l vin falsificat, acordarea de sancțiuni contravenționale de 80.000 de lei, dar și sesizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), în vederea aplicării legislației fiscale și a poliției economice pentru efectuarea cercetărilor de specialitate.

“În baza protocolului de cooperare și a planului  comun  de acțiune cu ANAF pentru verificarea legalității desfășurării activităților de producție și comercializare în domeniile produselor viticole, se monitorizează toate loturile de vin de masă provenite din Bulgaria.

Piața vinurilor din România oferă consumatorilor produse de foarte bună calitate și diversitate, iar MADR are obligația de a proteja acuratețea și prestigiul vinurilor românești”, a transmis conducerea instituției.

 

Loading...
Comenteaza