Noul Stadion, între mit şi cruda realitate

Noul Stadion, între mit şi cruda realitate
Înainte de a scrie acest text, am întrebat trei bolnavi ca şi mine de “U”nica Iubire la ce să mă aştept ca reacţie. Toţi trei m-au asigurat că şansa ca textul meu să fie înţeles va fi extrem de redusă deoarece noi, toţi cei care iubim această echipă – Simbol al Transilvaniei “gândim” de multe ori mai ales cu sufletul, abia apoi...

Cu toate astea, îmi asum "misiunea" de a prezenta o viziune care are şanse să deranjeze. Eu nu candidez nicăieri, nu reprezint partide şi nu ţin să fac afirmaţii sau să susţin cauze doar de dragul populismului. Nu vreau să fiu simpatic şi tocmai de aceea nu mă interesează dacă unii mă vor înjura. Mă simt excelent în pielea de jurnalist şi de iubitor de fotbal cu s"U"flet. Da, pot da liste întregi de glorii ale Universităţii, pot enumera zeci şi zeci de nume de fotbalişti emblematici pentru ceea ce a însemnat Universitatea din 1919 până astăzi.

Da, Dan Anca trebuie să fie într-un anumit fel prezent pe noua arenă, la fel cum Zoli Ivansuc sau Stefan Kovacs trebuie să fie acolo între noii "nebuni frumoşi" care vor scanda "U, te iubim cu sufletu'". Aurel Guga, Petru Emil, Andrei Sepsi sau Paul Marcu trebuie, la rândul lor, într-un fel sau altul, amintiţi şi respectaţi şi cinstiţi cum se cuvine pe noua bijuterie care străjuieşte deja atât de frumos Someşul. Da, e obligatoriu ca memoria uriaşului simbol Mircea Luca să fie cinstită prin atât de frumosul "Slavă ţie, studenţie". Nu trebuie să uităm nici de simbolul atât de drag, cel puţin mie, Remus Câmpean. Nea' Remus trebuie respectat şi prezentat tuturor celor extrem de tineri ca ultimul mare simbol în viaţă al "U"niversităţii, ETERNA! OK, şi atunci vă întrebaţi poate ce vreau să spun şi ce am de comentat la iniţiativele mai mult sau mai puţin populiste ale unora sau altora cu privire la numele viitorului "templu al viselor din inima Transilvaniei".

Dragii mei, sunt momente în care, din păcate, raţiunea cea rece şi crudă trebuie să ia faţa iubirii nebune. Sunt momente în care trebuie să privim mai mult poate decât altădată spre ceea ce se întâmplă de ani buni în Europa şi nu numai. Sunt momente în care trebuie să ne gândim la viitor, fără însă a uita deloc trecutul, continuând să-l respectăm şi să-l cinstim cum se cuvine. Mi-e teamă însă că acum trebuie să ne uităm spre Allianz Arena mai mult decât spre Giuseppe Meazza sau spre Emirates Stadium mai mult decât spre San Siro. Ieri în tradiţionalistul şi, totodată, conservator "Albion", acasă la regele fotbal, una dintre cele mai iubite echipe din Marea Britanie a purtat, din câte se pare, ultimele negocieri pentru ca bătrânul City of Manchester Stadium să poarte numele de Al Etihad Airways Stadium. La Bolton, în Premiere League joacă pe Reebok Stadium. În Irlanda, AVIVA Stadium e deja un punct de referinţă. La Salzburg, Red Bull Arena e deja din 2007 o realitate. La Istanbul fanaticii susţinători "Cim Bom" s-au mutat deja pe Turk Telekom Arena, bătrânul "Ali Sami Yen" fiind deja o ...amintire.

Grecii de la Panathinaikos se pregătesc să intre pe Marfin Bank Green Arena. În nordul Germaniei, la Hamburg, "Arena" a îmbrăcat prima dată "straiele" HSH Nordbank Arena, apoi "AOL Arena", iar din această toamnă va fi "Imtech Arena". La Stuttgart "VfB" joacă deja din 2009 pe Mercedes-Benz Arena. Un stadion la standardele viitoarei "Cluj Arena" pe care va juca Universitatea din octombrie anul acesta înseamnă cheltuieli uriaşe de întreţinere. Nu cred că aceste cheltuieli pot fi astăzi susţinute exclusiv de CJ-ul preşedintelui Alin Tişe, care are meritul că a crezut cu adevărat în acest proiect, şi în nici un caz de finanţatorul noului "U", Florian Walter, un om care oricum, deşi nu e clujean, a făcut deja mai mult decât o cohortă de oameni de afaceri din Cluj pentru acest Simbol. Sigur că se pot găsi o mulţime de contraexemple. Chelsea joacă în continuare pe Stamford Bridge. Manchester United pe Old Trafford, Aston Villa pe Villa Park, West Ham United pe Boleyn Ground, dar se pregăteşte să migreze pe viitorul stadion din Parcul Olimpic pentru olimpiada din 2012, Everton joacă pe Goodison Park din Liverpool şi să nu uităm de "cormoranii de la Liverpool", care joacă pe bătrâna arenă Anfield de 100 de ani.

Se pare că şi ei vor pleca pe o nouă arenă care va purta un nume ce urmează să aducă bani. Ultimele enumerări dau dreptate celor care spun că noul stadion, "Cluj Arena" ar trebui să poarte în continuare numele vechiul stadion, bătrânul Ion Moina. În 2011 în Europa sunt 87 de milioane de euro pe care diferite companii le cheltuiesc în marketarea diferitelor arene de fotbal. În 2010 erau 78. În 2009, 72 de milioane. În 2008, 64, iar în 2007, 48 de milioane. Personal, mi-ar plăcea ca Cluj Arena să poarte numele lui Dan Anca, dar ştiu că nu ar fi corect faţă de Dr. Luca, faţă de Ivansuc, chiar faţă de nea' Remus Câmpean sau faţă de Stefan Kovacs sau Aurel Guga. De asemenea, mă gândesc la faptul că doar curentul electric pentru iluminatul din timpul a două partide şi două antrenamente oficiale pe lună duce la 27.000 de euro, adică undeva la un miliard două sute. Potrivit calculelor însă, curentul va sări pe lună de 40.000 de euro. La asta se adaugă cheltuieli de curăţenie, pază, plus apă, gaz şi multe, multe altele. Întreţinerea unui astfel de obiectiv costă bani şi deloc puţini... Tocmai de aceea cred că ar trebui găsită o soluţie prin care numele stadionului să aducă bani, bani pentru întreţinerea sa, iar primele patru glorii în ordinea aleasă de suporterii Universitaţii să dea numele tribunelor şi peluzelor. Spre exemplu, de ce nu am putea avea un BT Cluj Arena, indiscutabil cel mai reprezentativ brand al Clujului şi al Transilvaniei, alături de tribuna I Dr. Mircea Luca, "peluza galeriei" Dan Anca, peluza Remus Câmpean şi tribuna a II-a Zoli Ivansuc. Sunt doar exemple, sau dacă vreţi sunt doar opţiuni personale. Poate tocmai pentru ca s-a optat pentru un stadion cu pistă încorporată ar trebui ca nici Ion Moina să nu fie uitat.

Repet, cum am spus-o şi la începutul acestui text, e doar părerea unui suporter ca şi voi, care a bătut tot Ardealul şi nu numai alături de "U"nica Iubire. Ştiu că de numele arenei s-au interesat în ultimele şase luni şi cei de la Nokia, şi cei de la Vodafone, şi cei de la URSUS, alături de alte două companii multinaţionale (fiţi fără grijă!, nu cred că cineva va fi nebun sau va risca să negocieze măcar cu trei companii ale căror nume vă trec acum prin minte multora, companii legate însă într-un fel sau altul de o altă echipă) cel puţin la fel de puternice, cărora însă nu ar fi corect să le dau numele... Sper sincer ca BT, spre exemplu, sau altă companie respectabilă care să fie considerată reprezentativă şi de suporteri să facă o ofertă de nerefuzat pe cel puţin 10 ani de acum înainte pentru ca viitorul stadion-simbol al Transilvaniei să poată găzdui la cele mai înalte standarde cea mai frumoasă galerie a unei echipe de fotbal din România şi mii şi mii de părinţi sau de bunici de mână, la fel cum alţii ne-au dus pe noi în urmă cu zeci de ani, cu cei pentru care "U"nica Iubire o va reprezenta Universitatea.

Numai "U", te iubim cu sufletul!

 

Loading...
Comenteaza