Rareş Bogdan: Ce aștept de la președintele Iohannis

Rareş Bogdan: Ce aștept de la președintele Iohannis
Teza că DNA nu are dreptul să-și vâre nasul în oportunitatea unui act normativ al guvernului este argumentată aberant. Pe aceeași logică, Executivul ar putea decide că este oportun ca Transilvania să capete autonomie financiară. Sau să se lipească de Ungaria!

E drept, asta interzice Constituția, iar anumite părți din ea nu pot fi revizuite. Dar am sesizat esențialul: există o interdicție. Discuția nu este despre oportunitate, ci despre încălcarea legii. Asta urmărește DNA! În cazul oportunității unei HG, înțeleg din optica pesedistă că lucrurile stau altfel: pentru bunăstarea comunității, miniștrii, care sunt emanația delegării suveranității prin vot popular, pot decide că Dunărea nu trece prin Giurgiu, sau că Brăila e o parte din județul Galați. Tot e bine că n-au mutat Clujul în Olt, dar mai știi ce decide Guvernul că este oportun?

Hotărârea de Guvern prin care Belina a trecut în administrarea Teleormanului, iar de aici a fost dăruită, spre mulgere, Tel Drum, este mai simplă decât orice speță. Trebuie văzute calculele contabile, ce prejudiciu a suferit patrimoniul, dacă putea valorificată altfel, dar mai ales, dacă a fost sau nu încălcată legea. Dacă a fost siluită legea, HG n-a fost oportună. A fost doar pentru o gașcă de inițiați. Să consideri altminteri ar fi ca și când ai decide, tot prin HG, că betonul se toarnă de jos în sus sau că găinile zboară noaptea umăr la umăr cu liliecii. E împoriva legilor firii, împotriva bunului simț? Nu contează, dacă Guvernul decide altceva!

Instinctul lui Sevill Shhaideh și al Rovanei Plumb a demisiona este bun, dar nu suficient de puternic, căci nu le lasă partidul. Totodată, reprezintă un posibil punct de inflexiune în morala politică. De asta, cred că președintele Klaus Iohannis trebuie să iasă public și să ceară demisia celor două doamne, ca să avem și un turnesol. Cei care se vor exprima împotrivă vor face astfel o măsturisire de credință despre viitorul României. Va continua această țară să conserve privilegiile sau nu? Va continua să se saboteze din interior sau nu? Va continua să mimeze democrația sau nu? Este foarte simplu, iar publicul va ști limpede că furtul, în România, este oportun. Sau nu. Fraților, abuzul de democrație nu înseamnă democrație! Este primul pas spre confiscarea statului. Mai poate fi salvat!

E drept, CCR, care intervine salvator de câte ori simte nevoia partidul să-și păzească pielea, nu mai aparține poporului. Dar poporul își aparține și încă are glas. Pe cuvânt!

Loading...
Comenteaza