Scrisoare către un prieten

Scrisoare către un prieten
Am rămas dator unui prieten drag. El m-a invitat pe Anfield Road, la Middlesbrough, la Valencia, pe Mestalla, şi pe Lia Manoliu, Naţional Arena şi “templul” lor, Ghencea.

Eu l-am invitat pe "casa noastră", Ion Moina, pe Cetate, în Alba Iulia, şi de două ori, inclusiv la celebrul meci cu boxele în galerie sau galeria în boxe, "meciul karaoke", pe Dr. Constantin Rădulescu, în dealul Gruia.

Amicul meu, un adevărat prieten de altfel, este stelist de mic, la fel ca mult mai cunoscutul său tată, nea' Viorel. La unul dintre aceste meciuri mi-a spus aşa, ţin minte exact: "Rareş, credeam că doar ultraşii din Ghencea sunt cei mai frumoşi şi mai nebuni suporteri de fotbal din România. Ceea ce văd aici întrece însă orice închipuire, ai voştri sunt şi ei nu doar nebuni, ci şi frumoşi". Şi mi-a mai spus aşa: "Atunci când Steaua mea nu joacă, ştiu cu ce echipă ţin. Cu Universitatea voastră! Sunteţi absolut speciali, dar nebuni rău de tot...". I-am răspuns: "Da, suntem nebuni datorită dragostei pentru simbol. Pentru «U»".

"U" este mai mult decât o echipă de fotbal. "U" este o idee, campioana elanurilor nestăvilite. E echipa unor inimi româneşti, indiferent de etnie. Pentru că între suporterii Universităţii se găsesc mii de români de etnie maghiară. Astă-seară Cluj Arena va fi pentru prima dată neîncăpător la un meci oficial. Astă-seară "U" întâlneşte cea mai titrată echipă de fotbal din România: Steaua Bucureşti. "Campioana iubirii pentru o idee" joacă cu Magica Steaua pe Cluj Arena, noul templu al "sportului rege" din Ardeal. Azi copiii, nepoţii sau fiii care intră cu bunicii sau taţii pe Cluj Arena vor rămâne iremediabil îndrăgostiţi de Simbol, indiferent de rezultat..., la fel cum alţii au rămas atunci când pe bătrânul Moina gradenele gemeau sub 30.000 de oameni. Acum Claudiu Niculescu, Lukasz Szukala, Adrian Cristea, Laurenţiu Marinescu, Marian Cristescu, George Galamaz, Ovidiu Hoban, Dorinel Popa, Sebastian Achim, Gicu Grozav, Mircea Bornescu, Tony Nwakaeme, conduşi de la margine magistral de "Mister" Ionuţ Badea şi din tribune de peste 40.000 de ochi albi şi negri, vor încerca să facă istorie în faţa echipei patronate de un nebun câteodată simpatic, în care probabil vor trebui anulaţi Raul Rusescu, Florin Costea, Leandro Tatu, Andrei Prepeliţă, Alexandru Bourceanu sau Paul Pârvulescu. Noi vom privi şi mai ales vom asculta glasul tribunelor care vor conta... pentru a face diferenţa.

Oricare ar fi rezultatul, din această seară fotbalul românesc anti-Mitică şi anti-Sandu va câştiga. Pentru că, nu-i aşa, după "Mitică la brutărie" a urmat "Mai am un singur dor, Sandu şi Mitică, la coafor".
Mă voi afla pe Cluj Arena în tribunele templului, alături de omul căruia îi curge prin vene sânge roş-albastru, prietenul Andrei H., care a promis şi se ţine de cuvânt că la primul meci al Stelei pe noul stadion, Cluj Arena, mă va însoţi. Sunt sigur că vom avea puterea ca după spectacolul fotbalistic să ne strângem mâinile şi să aplaudăm încă o dată show-ul tribunei în care galeria Unicei Iubiri va fi din nou incendiară. Eu spun aşa: "U" va câştiga după un meci mare. El va spune aşa: Steaua mea, va câştiga, dar se va revanşa faţă de "frumuseţea şi dăruirea voastră" altădată... Tind să cred însă că în această seară culorile de bază, albul şi negrul, vor reuşi nu doar în tribune, ci şi pe gazon să fie baza spectacolului fotbalistic total într-un Cluj în ALB şi NEGRU, culorile care conform îndemnului Galeriei trebuie să fie cele care vor îmbrăca tribunele la propriu.


P.S
. Andrei, azi batem noi, ... "pentru că viaţa asta ţinem cu «U»!" În toamnă sau primăvara viitoare, pe Ghencea, aveţi prima şansă. Doar atunci.

 

 

Loading...
Comenteaza