Conferinţa rectorilor universităţilor danubiene, la USAMV Cluj

Conferinţa rectorilor universităţilor danubiene, la USAMV Cluj
USAMV Cluj-Napoca găzduieşte, în perioada 7-8 noiembrie, cea de a 30-a reuniune a conferinţei rectorilor universităţilor danubiene. La reuniune şi-au anunţat participarea peste 50 de rectori ai universităţilor din spaţiul danuabian şi vor fi primite ca noi membre şapte universităţi, dintre care cinci din România.

Conferinţa rectorilor universităţilor danubiene (DRC) este o asociație europeană a universităţilor din spaţiul danubian, fondată în anul 1983 la inițiativa rectorilor universităţilor din Ulm, Linz, Viena şi Budapesta. Scopul acestei asociații este perfecţionarea învăţământului superior din țările riverane Dunării, atât prin dezvoltarea universităţilor membre, cât și prin stabilirea şi facilitarea contactelor bilaterale şi multilaterale între universitățile membre. În timp, universităților fondatoare li s-au alăturat și alte universități, din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Polonia, România, Serbia și Muntenegru, Slovacia, Slovenia și Ucraina, astfel că în prezent în această rețea inter-universitară activează 56 de instituții de învățământ superior din 13 țări.

Tema din acest an a conferinței este Parteneriatul pentru Cercetare şi Inovare în regiunea Dunării, element esențial în construcția solidă și durabilă a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. La Cluj vor fi prezenţi Johannes Hahn - Comisarul UE pentru Politici regionale, Dacian Cioloș - Comisarul UE pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, directorul general adjunct DG RTD, Rudolf Strohmeier, precum și directorul general adjunct al JRC (EU Joint Research Centre), Vladimir Sucha. Un mesaj video va fi de asemenea adresat participanților de către Máire Geoghegan - Quinn - Comisarul UE pentru Cercetare, Inovare și Știință.

Alături de înalții funcționari europeni, la lucrările Conferinței vor participa Mihnea Costoiu - Ministrul delegat al Educației și Cercetării, Daniel Constantin - Ministrul Agriculturii și al Dezvoltării Rurale, Tudor Prisecariu - Ministru secretar de stat pentru cercetare, Adrian Curaj - Director general al UEFISCDI, precum și Cristian Hera - Vicepreşedinte al Academiei Române.

Programul conferinţei include 6 sesiuni de prezentări care vizează: cercetarea și inovarea în Regiunea Danubiană în perspectiva Programului Orizont 2020 și a noii strategii europene pentru Regiunea Dunării, perspectivele privind dezvoltarea de parteneriate între universitățile membre pentru dezvoltarea rurală a regiunii dunărene, precum și suportul științific ce poate fi asigurat de Joint Research Center (JRC) al UE și de Danube Academy Conference (DAC) pentru implementarea strategiei UE în zona dunăreană.

La sfârşitul reuniunii, în cadrul Adunării generale, se va alege noua echipă de conducere a DRC şi se vor adopta unele modificări la statut datorate recentei înregistrări a organizaţiei la Bruxelles, cu un nou sediu la Viena. USAMV Cluj-Napoca este a doua universitate din România care organizează o conferinţă DRC, după cea din 2004 care s-a desfăşurat la UBB Cluj-Napoca.

 

Loading...
Etichete
Comenteaza