De ce Olimpiada Internaţională de Matematică nu s-a putut organiza la Bucureşti şi se ține la Cluj

De ce Olimpiada Internaţională de Matematică nu s-a putut organiza la Bucureşti şi se ține la Cluj

Clujul găzduieşte în perioada 3-14 iulie cel mai important eveniment legat de educaţie care se desfăşoară în România cu ocazia Centenarului – Olimpiada Internaţională de Matematică (IMO). 

 

Pentru cele 12 zile în care la Cluj are loc IMO se vor cheltui 1 milion de euro. Pentru cazarea celor 1.200 de invitaţi oficiali din 110 ţări (615 concurenţi, plus însoţitori) au fost închiriate cele mai mari opt hoteluri din Cluj. 400 de voluntari se vor ocupa ca în cele aproape două săptămâni concurenţilor să nu le lipsească nimic. Organizarea evenimentului a început acum 12 luni.

" În urmă cu cinci ani (2013), România a primit acordul boardului de la Londra și a fost ales Bucureştiul.  În 2016, Bucureştiul a trimis Ministerului Educației o adresă prin care spunea că nu are capacitatea logistică şi organizatorică pentru aşa ceva. Moment în care s-a căutat o altă soluţie şi au fost în discuţie Alba Iulia, Clujul şi Iaşiul, parcă.

S-au făcut evaluări, Alba Iulia îşi dorea foarte tare. Primăria din Alba îşi dorea foarte tare, dar board-ul a zis: pas, pentru că sunt nişte condiţii care se pun: în primul rând nu aveau sală de concurs. Toți cei 615 copii trebuie să fie într-o singură sală, apoi hotelurile, pentru că discutăm despre 1.200-1.300 de oameni pe care trebuie să-i cazezi în condiţii de 3-4-5*.

Aici vorbim doar de delegaţiile oficiale, dar dacă ne gândim şi la familii şi alţi însoţitori, numărul este incomparabil mai mare. Mulţi dintre universitarii din comisii vin cu familiile. Noi am luat opt hoteluri; tot ce e mare am luat", a declarat șeful inspectoratului Scolar Cluj, Valentin Cuibus, pentru adevarul.ro.  

Loading...
Comenteaza