Fondatorul Caritas, scos în stradă. Ioan Stoica a fost evacuat din locuință cu poliția

Fondatorul Caritas, scos în stradă. Ioan Stoica a fost evacuat din locuință cu poliția

Ioan Stoica, fondatorul jocului piramidal Caritas care a funcționat în anii 90 și la Cluj, a fost evacuat din locuință cu ajutorul poliţiei după ce nu şi-a plătit chiria şi a acumulat restanţe mari la utilităţi.

Ioan Stoica locuia de ani buni într-o garsonieră din Braşov. Pentru că nu şi-a plătit chiria şi a acumulat datorii mari la utilităţi, proprietarul l-a evacuat cu poliţia, iar acum, bărbatul de 76 de ani a ajuns pe străzi, scrie Adevarul.

Jocul piramidal Caritas, în vogă în perioada 1992-1994, care a rulat aproape 4 miliarde de dolari, i-a ajutat pe unii să facă averi, însă a ruinat în jur de 300.000 de români.

Compania Caritas a fost înfiinţată de contabilul braşovean Ioan Stoica în aprilie 1992, ca SRL (societate cu răspundere limitată), având un capital de numai 100.000 de lei vechi (500 de dolari). La doar două luni de la înfiinţare, Caritas se mută la Cluj-Napoca. Iniţial, valoarea depozitelor era una mică (2.000-10.000 de lei), dar mai târziu valoarea depozitului iniţial minim a urcat la 20.000 de lei, în timp ce valoarea maximă era de 160.000 de lei. Sute de mii de români au investit în Caritas peste 4 miliarde de dolari. La prăbuşirea jocului piramidal 300.000 de oameni şi-au pierdut toţi bani.

Imediat după prăbuşirea Caritas, Ioan Stoica s-a evaporat şi nimeni nu a mai dat de el. S-a zvonit chiar că a fugit din ţară pentru a scăpa de furia oamenilor care rămăseseră fără economiile de-o viaţă. Ioan Stoica a fost arestat abia în vara lui 1994, pe 25 august, când devenise evident că nimeni nu-şi va mai recupera banii. A fost ridicat de la Cluj şi dus la Bucureşti cu avionul, fără cătuşe la mâini, laolaltă cu ceilalţi pasageri ai unei curse de linie. Ioan Stoica a fost condamnat, în 1995, la şapte ani de închisoare, pedeapsă care i-a fost redusă ulterior, fiind eliberat la 14 iunie 1996.

 

Loading...
Comenteaza