Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române: "Vrem să arătăm că ideea de competiţie este una nu de persoane, ci de idei"

Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române: "Vrem să arătăm că ideea de competiţie este una nu de persoane, ci de idei"

În Academia Română este continuitate, armonie şi consens, iar aici ideea de competiţie este una nu de persoane, ci de idei, a afirmat vineri preşedintele acestui for, Ioan-Aurel Pop.

"În Academia Română este continuitate, armonie şi consens, pentru că grupările din Academia Română, cum am spus, nu sunt grupări politice, ci grupări de idei şi noi vrem să arătăm opiniei publice din România, nu numai pentru că e Anul Centenarului, dar, în general, pentru că Academia este o instituţie simbol a naţiunii române, că aici domneşte concordia, buna înţelegere şi că ideea de competiţie este una nu de persoane, ci de idei", a declarat Pop la finalul şedinţei Adunării Generale de alegere a vicepreşedinţilor acestui for.

El şi-a exprimat satisfacţia că în campania electorală pentru alegerea conducerii Academiei "au reuşit să învingă ideile cele mai valoroase, mai de viitor, mai constructive".

"Mă bucur că au fost aleşi cei patru vicepreşedinţi care asigură continuitate în viaţa Academiei Române şi care sunt personalităţi marcante ale ştiinţei, artei şi culturii româneşti. Urmează alegerea secretarului general şi cu aceasta Biroul Academiei Române va fi complet, ceea ce înseamnă o muncă imensă care va porni din momentul în care noul Birou îşi va intra în rol. Iar aceasta se va întâmpla foarte curând, pentru că la începutul lunii mai expiră mandatul celuilalt Birou. (...) Au reuşit, cred, să învingă în această campanie electorală ideile cele mai valoroase, mai de viitor, mai constructive", a arătat Pop.

Preşedintele Academiei Române a amintit, drept iniţiative imediate ale noii conduceri, o serie de proiecte legate atât de Anul Centenar, cât şi de cultura română în general.

"De exemplu, colecţia de Clasici ai literaturii române, pe care Academia o patronează şi care a depăşit 200 de volume, va merge mai departe. Suntem printre puţinele Academii Europene care au un asemenea proiect aproape îndeplinit. În al doilea rând, legat de Centenar, se va publica istoria tuturor ştiinţelor şi ramurilor de cultură şi de artă din România în peste 20 de volume; de exemplu, Istoria ştiinţei şi tehnicii; Istoria matematicii; Istoria istoriografiei; Istoria literaturii; Istoria artei, astfel încât vom putea marca la 100 de ani de la Marea Unire rezultatele deosebite care ne caracterizează. Pe urmă vreau să vă spun că avem proiecte extraordinare în domeniul ştiinţelor exacte. Proiectul ELI, care înseamnă laserul românesc de pe platforma de la Măgurele, este condus de către un academician român şi care va duce mai departe tradiţia noastră în acest domeniu. V-am spus trei. Sunt enorm de multe", a precizat preşedintele Academiei Române.

Academicienii Victor Spinei, Răzvan Theodorescu, Bogdan Simionescu şi Victor Voicu au fost aleşi vineri, prin vot secret, de Adunarea Generală a Academiei Române, vicepreşedinţi ai acestui for. Funcţia de secretar general a rămas vacantă, urmând a fi organizate alegeri pe data de 29 iunie.

Loading...
Comenteaza