Ministrul Educației: Un singur manual școlar la fiecare disciplină

Ministrul Educației: Un singur manual școlar la fiecare disciplină
Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a declarat, vineri, ca ideea de a exista un singur manual scolar prinde contur si nu are nicio problema sa inainteze Guvernului proiectul de lege prin care sa existe un singur manual scolar la fiecare disciplina.

"Au fost dezbateri ample pe legea manualului scolar, vizavi de manualul unic sau manualul de baza si alte manuale si, asa cum era de asteptat, ideea de a avea un singur manual scolar deja prinde contur si nu am nicio problema sa ii inaintez Guvernului Romaniei proiectul de lege prin care sa avem un singur manual scolar la fiecare disciplina din programul cadru. Tot ceea ce inseamna trunchi comun pentru elevii din Romania sa aiba la baza un singur manual", a spus Liviu Pop, intr-o conferinta de presa, dupa o intalnire cu cadre didactice din mai multe judete din sudul tarii.

Ministrul Educatiei a subliniat ca pentru aceia care doresc manuale alternative cadrul legal le permite ca pe banii lor sa faca manuale alternative, dar statul are obligatia, in conformitate cu Constitutia, prin minister, pentru fiecare elev sa asigure un manual scolar la programa scolara in baza curriculei nationale.

"Am spus-o, ca toti cei care vor realiza manuale si auxiliare curriculare vor avea punctaj pentru gradatie de merit", a mai anuntat Liviu Pop.

Potrivit ministrului, vor exista doua categorii de auxiliare.

"Cele care sunt contra cost, pe care le evaluam la nivel national prin Consiliul National de Evaluare si Examinare, si cele care sunt in categoria resurselor educationale deschise, gratuite, care pot fi folosite in orice unitate scolara, gratuit, si care se vor evalua la nivel ISJ si a Casei Corpului Didactic. (...) E un demers absolut obligatoriu", a evidentiat Liviu Pop.

Ministrul Educatiei a mai afirmat ca in acest moment nimeni nu poate garanta ca manuale de azi ale elevilor sunt in conformitate cu programa scolara, pentru ca nu au fost filtrate.

"Acum doua saptamani am aprobat toate acele auxiliare folosite in bibliotecile scolare, inclusiv Gazeta matematica. Procesul pentru cei care nu si-au depus documentele se va relua in fiecare an, in august si februarie se pot face depuneri de proiecte pentru resursa educationala externa, deschisa sau evaluata national. E un demers greu, pentru ca se desfasoara in timpul anului scolar", a mai precizat Liviu Pop.

Ideea unui manual unic a fost contestata de mai multi specialisti in educatie, scrie ziare.com

 

Loading...
Etichete
Comenteaza