Ministrul Educaţiei vine la Cluj. Oraşul găzduieşte Olimpiada Internațională de Matematică

Ministrul Educaţiei vine la Cluj. Oraşul găzduieşte Olimpiada Internațională de Matematică
Cluj-Napoca organizează în 2018, în premieră, Olimpiada Internațională de Matematică. La conferinţa de lansare a competiţiei participă şi ministrul Educaţiei, Liviu Pop.

Campionatul mondial de matematică, la care sunt aşteptaţi 600 de elevi din 100 de țări, se va desfăşura în perioada 3-14 iulie, la Sala Polivalentă. Probele de concurs vor avea loc în 9 şi 10 iulie. Durata este de patru ore şi jumătate, timp alocat rezolvării a patru probleme (traduse în limba fiecărei ţări prezente). Evaluarea lucrărilor se va face în intervalul 11-12 iulie și va fi urmată de festivitatea de premiere (13 iulie).

Competiția este organizată, în parteneriat, de Ministerul Educaţiei Naţionale, Societatea de Ştiinţe Matematice din România şi Inspectoratul Şcolar Județean Cluj, cu sprijinul Facultăţilor de Matematică și Informatică din Bucureşti şi Cluj-Napoca şi al Institutului de Matematică Simion Stoilow al Academiei Române.

Costurile organizării, estimate la 100.000 de euro, sunt asigurate de Ministerul Educației Naționale, iar demersul de a aduce competiția pentru a patra oară în România aparține Societăţii de Ştiinţe Matematice din dorința de a celebra Centenarul Marii Uniri de la 1918.

Reamintim că această presigioasă competiție a fost lansată de România în 1959, la iniţiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societății de Ştiinţe Matematice. Primele două ediții s-au desfăşurat la Braşov şi Sinaia, reunind exclusiv ţări din fostul bloc comunist.

În 1969 a participat şi prima ţară occidentală, iar după 1970 mai multe state vestice au devenit membre ale OIM. România deţine recordul de organizări, fiind gazdă în 1969, 1979 şi 1999. România şi Bulgaria sunt singurele ţări cu prezență neîntreruptă la acest concurs, iar într-un clasament neoficial pe medalii România se clasează pe locul trei.

Loading...
Comenteaza