Nou rector la UBB în 2020. Cum va fi ales

Nou rector la UBB în 2020. Cum va fi ales
| Foto: Arhiva

Viitorul rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va fi ales la începutul lunii martie 2020, când va înceta cel de-al doilea mandat al lui Ioan-Aurel Pop.

Vot direct

Cadrele didactice și cercetătorii Universității Babeș-Bolyai și-au exprimat joi, 20 iunie 2019, în cadrul unui referendum, opțiunea privind modalitatea de alegere a viitorului rector al instituției, rezultatele votului urmând să fie supuse validării Senatului UBB.

Peste 87% dintre persoanele care s-au prezentat la vot au optat pentru alegerea viitorului rector prin vot direct, universal, în timp ce restul de aproximativ 12,4% s-au pronunțat pentru alegerea rectorului printr-un concurs public.

La referendumul organizat în cadrul Universității Babeș-Bolyai s-au prezentat 1.062 din cele 1.581 de persoane cu drept de vot, dintre care 928 au votat pentru alegerea rectorului pe bază de alegeri generale, prin vot universal, direct, secret și egal, 132 de persoane au optat pentru alegerea rectorului pe bază de concurs public, în timp ce 2 voturi au fost declarate nule. Rezultatele vor fi prezentate pentru validare Senatului Universității Babeș-Bolyai în prima ședință a acestui for.

Ioan-Aurel Pop renunță la cea mai mare universitate din țară pentru Academia Română

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat la Rectoratul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca. "Nădăjduiesc că, ajutat în continuare de Consiliul de Administrație și de Senatul UBB, să-mi închei cu bine, peste câteva luni, mandatul de rector și să mă pot concentra, alături de colegii mei, în buna funcționare a celei mai importante instituții de consacrare a valorilor intelectuale și de cercetare și creație din țară – Academia Română", a scris Ioan Aurel Pop, pe pagina sa de Facebook.

Ioan-Aurel Pop a câştigat alegerile pentru rectoratul UBB din Cluj-Napoca în anul 2012, şi a fost reales în 2016, iar în 5 aprilie 2018 a fost ales ca preşedinte al Academiei Române.

Loading...
Comenteaza