Ultimatum dat Guvernului: profesorii clujeni ies în stradă

Ultimatum dat Guvernului: profesorii clujeni ies în stradă
Sindicaliştii din învăţământul clujean preuniversitar au decis să înceapă protestele din 2 octombrie, în cazul în care Guvernul nu acceptă încheierea unui acord scris, prin care se angajează să soluţioneze mai multe probleme cu care se confruntă salariații din învățământ.

Sindicatul Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean anunţă că, începând cu 2 octombrie 2017, va începe formele de protest.

Principalele nemullumiri ale salariaţilor din învăţământ sunt:

1. Tergiversarea elaborării proiectului unei noi legi a educaţiei, o lege aşteptată cu interes de cadrele didactice şi de păriţi este Legea Educaţiei Naţionale.

2. Programele scolare sunt invechite şi neadaptate cerinţelor de pe piaţa muncii. Profesorii spun că elevii nu sunt pregătiţi să facă faţă provocărilor din plan profesional şi nici măcar pentru a-şi gestiona singuri viaţa. Din cauza programelor, sistemul de educaţie este axat pe partea teoretică, mai puţin pe practică, iar programul elevilor este sufocant, încetinind dezvoltarea acestora şi ar trebui regândite din temelii.

3. Poziţionarea funcţiilor didactice în grilele Legii salarizirii. Conform prevederilor Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, coeficientul maxim la care poate ajunge un profesor care are o vechime de peste 25 de ani în învăţământ este de 2,76, pe o scară ierarhică de la 1 la 12. Consecinţa directă a poziţionării în treimea inferioară a grilei de saliarizare va fi neatragerea tinerilor performanţi către cariera didactică şi prăbuşirea definitivă a actului instructiv-educativ.

4. Calculul incorect al sporurilor. 

5. Necuprinderea în Legea bugetului de stat pentru anul 2017, a sumelor necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti. 

6. Subfinanţarea educaţiei, România fiind în momentul de faţă codaşa Europei în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat educaţiei.

7 . Cuantumul pensiilor celor care au lucrat în învăţământ, care este acum în jurul sumei de 1.000 de lei. 

Luni, 2 octombrie, între orele 12:00 şi 14:00, concomitent cu pichetările din reşedinţele de judeţ, SLIPC organizează o pichetare a Instituţiei Prefectului Judeţului Cluj, finalizată, cu înmânarea unui memoriu către prefect.

Loading...
Comenteaza