Zeci de ONG-uri cer Ministerului Educaţiei elaborarea unui plan strategic pentru educaţie sexuală

Zeci de ONG-uri cer Ministerului Educaţiei elaborarea unui plan strategic pentru educaţie sexuală
Mai multe ONG-uri din România au semnat o scrisoare deschisă adresată Ministerului Educaţiei, Institutului pentru Ştiinţele Educaţiei, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Tineretului, în care solicită ca educaţia sexuală să devină disciplină obligatorie la şcoală.

Organizaţii neguvernamentale cer să elaboreze un plan strategic pentru educaţie sexuală, arătând că deşi această materie ar trebui să fie obligatorie, pe motiv că elevii din învăţământul preuniversitar continuă să fie privaţi de informaţii. La baza cererii lor stau și statisticile, care arată cifre alarmante: anual, zeci de mii de adolescente din România rămân însărcinate.

"România are cea mai mare rată de sarcini la adolescente din Uniunea Europeană, de trei ori mai mare faţă de media europeană. În 2014, 18.600 de tinere sub 19 ani au născut, 662 dintre acestea înainte să împlinească 15 ani, iar potrivit Băncii Mondiale, România nu a înregistrat niciun progres în această direcţie din 2007. Mai mult, 3 din 10 femei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani nu folosesc nicio metodă de contracepţie şi doar 51% folosesc metode moderne de contracepţie", se arată în document.

Semnatarii cer elaborarea unui plan strategic pentru educaţie sexuală, care, spun ei, trebuie inclusă în curriculum-ul naţional obligatoriu şi care să fie accesibilă tuturor elevilor. În cadrul orelor de educaţie sexuală elevilor ar trebui să li se vorbească şi despre protejarea împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală şi prevenirea discriminării persoanelor care suferă de HIV/SIDA, dar şi despre protejarea împotriva sarcinilor nedorite.

"Educaţia sexuală obligatorie este necesară înainte ca tinerii să devină activi sexual. O arată statisticile, o arată realitatea din jurul nostru. O arată şi atitudinea oficială a României la nivel internaţional cu privire la educaţia sexuală: ţara noastră este semnatară a Programului de Acţiune al Conferinţei Internaţionale a ONU privind Populaţia şi Dezvoltarea care prevede educaţie sexuală şi servicii de planificare familială accesibile şi de calitate pentru toţi. O arată chiar şi legea din România: reamintim că obligativitatea educaţiei sexuale în unităţile şcolare este recunoscută prin Legea 272/2004 (republicata in 2014) privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului" se mai arată în documentul citat. 

Potrivit aceleiași surse, se cere elaborarea unor manuale şcolare care să cuprindă informaţii adecvate vârstei elevilor, relevante şi corecte din punct de vedere ştiinţific, precum şi formarea cadrelor didactice competente pentru predarea educaţiei sexuale.

Loading...
Comenteaza