Ziua decisivă. Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, candidează ASTĂZI pentru șefia Academiei Române.

Ziua decisivă. Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, candidează ASTĂZI pentru șefia Academiei Române.

Astăyi au loc alegerile pentru preşedintele Academiei, în cadrul Adunării Generale. Statutul Academiei prevede că scrutinul are loc din patru în patru ani, în prima săptămână a lunii aprilie.

Candidaţii vor avea la dispoziţie 10 minute pentru a-şi expune planul managerial în faţa Adunării Generale.

Pentru funcţia de preşedinte al Academiei au fost făcute patru propuneri: Cristian Hera, actual preşedinte interimar al Academiei Române - din partea Secţiei de ştiinţe agricole şi silvice; Bogdan Simionescu, unul dintre cei patru vicepreşedinţi actuali ai forului - Filiala Iaşi; Ioan Aurel Pop, rector al Universităţii "Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca - Secţia de ştiinţe geonomice, şi Victor Voicu, actual secretar general al Academiei Române - Secţia de ştiinţe medicale.

Cristian Hera a precizat miercuri, pentru AGERPRES, că, deşi a fost propus, nu va candida din motive de sănătate. "E un singur motiv - sănătatea, care nu îmi îngăduie să merg mai departe, deoarece pentru funcţia de preşedinte al Academiei îţi trebuie, zic eu, o sănătate de fier, să poţi fi prezent la toate întâlnirile de aici", a declarat Hera.

La rândul său, Bogdan Simionescu a afirmat că aşteaptă ziua alegerilor "cu încredere şi cu convingerea că membrii Academiei vor alege bine", în timp ce Victor Voicu a spus că "trebuie făcut totul pentru gloria şi veşnicia Academiei Române".

Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj, a subliniat că alegerile reprezintă "un moment important al vieţii normale" a Academiei Române. În opinia sa, "oricine va prelua această funcţie onorantă şi dificilă nu trebuie decât să aplice programul Academiei".

Preşedintele ales îşi preia funcţia după 15 zile de la data alegerii.

Pe data de 20 aprilie vor avea loc alegerile pentru funcţiile de vicepreşedinţi (patru) şi de secretar general.

După decesul lui Ionel Valentin Vlad, pe 24 decembrie 2017, prezidiul Academiei l-a ales, pe 5 ianuarie, pe Cristian Hera în funcţia de preşedinte al acestui for, pentru trei luni, până la organizarea de alegeri.

Loading...
Comenteaza