Privilegiile Clujului. Expoziţie spectaculoasă la Turnul Croitorilor

Privilegiile Clujului. Expoziţie spectaculoasă la Turnul Croitorilor
Una din cele mai atractive expoziţii din ultima perioadă a avut loc luni la Cluj, la Turnul Croitorilor, în cadrul Zilelor Clujului.

Intitulată Privilegiile oraşului Cluj, miniexpoziţia, care a avut vernisajul la ora 14.00, este realizată de către Serviciul Judeţean Cluj al Arhivelor Naţionale, în colaborare cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Expoziţia îşi propune să prezinte câteva dintre cele mai importante drepturi şi privilegii obţinute de-a lungul timpului de oraşul Cluj. Aceste drepturi i-au asigurat dezvoltarea şi i-au marcat evoluţia de-a lungul secolelor, a explicat dr. Livia Ardelean, arhivist.

Pe simezele Turnului Croitorului sunt expuse copii după privilegiile acordate Clujului de a se înconjura cu ziduri (1405), de scutirea de la participarea la oastea regelui(1407), întăriri de drepturi în Regatul Ungariei (1478), înţelegerea dintre cetățenii saşi şi unguri privind administrarea oraşului, aşa numita „Unio"(1458), ocrotirea negustorilor din Cluj (1388), cumpărări şi vânzări de vite în secolul XVII, dreptul de a face comerţ (1404), ţinerea târgurilor săptămânale şi anuale, introducerea vămii (1558), introducerea sigiliului oraşului (1377), dăruirea de târguri şi moşii oraşului, de corturi de ţigani, înființarea Colegiului iezuit din Cluj, precum şi multe alte drepturi şi privilegii.

Privilegiile sunt acordate de principi şi regi cum ar fi Ludovic al II-lea, Vladislav al II-lea, Gabriel Bethlen şi alţii.

„Privilegiile au fost ţinute în lada Clujului, deodată cu bani şi altele. Ele erau puse în aplicare cu literă de moarte. Era moarte de om dacă nu se aplicau", a mai explicat Ardelean.

Nu doar oraşul avea astfel lăzi, ci şi breslele, a mai explicat arhivistul. Pe unele copii ale privilegiilor se poate citi, încă de la 1554, numele de Coloşvar, scris exact aşa.

Expoziţia este cu intrare liberă şi poate fi vizitată de la ora 10.00-18.00 până vineri, 31 mai.

 

Loading...
Etichete
Comenteaza