Cluj Bike intră la hibernat. Staţiile din Floreşti şi Apahida au funcţionat abia o lună

Cluj Bike intră la hibernat. Staţiile din Floreşti şi Apahida au funcţionat abia o lună
Sistemul de bike-sharing din Cluj va fi oprit pe perioada iernii. Mai exact, începând din 17 decembrie şi până în primăvară (prin martie). În aceste luni se va efectua revizia totală a parcului de biciclete şi a statiilor.

Primăria a anunţat, în 18 noiembrie 2016, finalizarea proiectului de 4 milioane de euro, bani europeni, numit oficial „Rețea de stații self-service de închiriere de biciclete". Anunţul a venit la un an de la momentul în care acesta a fost pornit în mod festiv, cu Emil Boc pedalând pe malul Someşului.

În proiect era prevăzută unirea, prin piste de biciclete, a Clujului de Apahida şi Floreşti. Numai că acest lucru nu s-a realizat. Floreştiul va fi legat de oraş printr-o pistă viitoare, cea care urmează să se construiască odată cu centura de sud a comunei.

Managerul proiectului este Ovidiu Câmpean. Acesta a oferit, pentru ZIUA de CLUJ, detalii suplimentare despre bike-sharing. „După revizuirea proiectului, în urmă cu ceva timp, pista de biciclete din Floreşti a fost mutată pe traseul centurii de sud. Aceasta nu este încă realizată şi nu putem face pista fără drum. Deocamdată avem patru staţii în Floreşti, iar cei care vor folosi bicicletele vor trebui să circule pe Drumul Naţional nr. 1, respectând regulile de circulaţie.

În Apahida s-au făcut marcaje şi avem trei staţii de biciclete. Tehnic, proiectul este finalizat. Suntem în faza întocmirii procesului verbal de recepţie. Luni vom merge pe teren pentru a face recepţia şi vom prelua şi ultimele patru staţii din Cluj, care nu au fost puse în funcţiune anterior din diverse motive. Avem marcaţi în Cluj toţi kilometri de piste din proiect şi suntem într-un continuu proces de realizare a noi culoare pentru biciclişti", spunea Câmpean, în 18 noiembrie.

Primarul Floreştiului, Horia Şulea, a explicat că a făcut tot ce era necesar. „Vom avea piste de biciclete pe centura de sud, care este proiectul nostru. Deocamdată s-au adus biciclete în staţii şi am înţeles că s-au făcut deja câteva carduri. Am pus şi pe drum indicatoare rutiere cu <Atenţie, biciclişti!>. Am făcut tot ce ne-a revenit din proiect", a spus Şulea.

Sistemul de bike-sharing a fost lansat abia în 17 noiembrie 2015, cu trei ani de întârziere faţă de termenul anunţat iniţial (până acum, când s-a declarat finalizat total, au trecut patru). Atunci au fost puse la dispoziţia clujenilor 470 de biciclete în primele 30 de staţii din oraş, care puteau fi închiriate gratuit timp de oră.

Contractul pentru realizarea acestui sistem a fost obţinut de asocierea Viacor Engineering, cu sediul în Bucureşti - Rico SRL din Constanţa. Viacor este controlată de braşoveanul Răzvan Gabriel Bâgiu, fiul unuia dintre oamenii de afaceri implicaţi în dosarul de corupţie al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu. Bâgiu Jr este patronul SC Ramb Infrastructură, dar şi al CS Vision, membrele asocierii care a implementat sistemul de ticketing la Cluj.

VEZI aici regulamentul de închiriere a bicicletelor Cluj Bike.

Loading...
Comenteaza