Iohannis, în SUA: Vom fi unul din cei mai puternici piloni transatlantici în UE

Iohannis, în SUA: Vom fi unul din cei mai puternici piloni transatlantici în UE
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Forumul Global al American Jewish Committee, că România, ca stat-membru al NATO şi al UE, va fi unul dintre cei mai puternici piloni transatlantici în UE .

"SUA are nevoie ca UE, ca partener strategic, să fie puternică şi unită. Securitatea UE, în sensul cel mai larg, a întregii Europe este extrem de importantă pentru securitatea SUA. Aşa a fost şi va fi întotdeauna. Vă pot asigura că vom fi unul din cei mai puternici piloni transatlantici în Uniunea Europeană. Legătura transatlantică va continua să fie cea mai puternică garanţie a noastră pentru securitate, libertăţi fundamentale şi prosperitate'', a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Forumul Global al American Jewish Committee.

Klaus Iohannis a susţinut că România a avut cea mai mare creştere economică din UE în 2016, afirmând că economia românească este un mediu sigur pentru companiile şi investiţiile americane.

"Găzduirea de sistemului de la Deveselu este unul din cele mai importante proiecte ale Parteneriatului Strategic (...) Însă, sunt sunt si alte dimenisiuni, dincolo de cea de securitate. România, ce a avut cea mai mare creştere economică în Uniunea Europeană în 2016, întâmpină companiile şi investiţiile din SUA oferind un mediu sigur şi deschis. De asemenea, aşteptăm cu mult interes un progres mai mare în dimensiunea de inovare, educaţie şi cercetare, acestea fiind domenii de mare importanţă pentru viitorul nostru comun," a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a primit, luni seară, distincţia Light Unto the Nations, conferită de American Jewish Committee.

Distincţia „Light Unto the Nations" este cea mai înaltă distincţie a organizaţiei American Jewish Committee care se decernează unor şefi de stat sau de guvern în semn de recunoaştere pentru impactul internaţional important în domeniul păcii, securităţii, democraţiei, promovării valorilor umane.

Klaus Iohannis efectuează, în perioada 4 -9 iunie, o vizită în Statele Unite ale Americii, urmând să aibă o întâlnire oficială, la Casa Albă, cu preşedintele SUA, Donald Trump.

Iohannis: Nu putem permite antisemitismului să ameninţe sănătatea democraţiilor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că România şi-a asumat trecutul şi acţionezată ca un promotor al non-discriminării, afirmând că nu trebuie permis ca antisemitismul să afecteze "sănătatea democraţiilor".

"Îndrăznesc să spun că România este o ţară puternică. Puterea sa nu este dată de către geografie sau circumstanţe, ci de valorile pe care le promovăm şi de hotărârea de a contura un rol distinct al ţării mele în apărarea securităţii regionale şi transatlantice. (...) Într-o perioadă în care extremismul, xenofobia şi radicalismul sunt în creştere periculoasă în Europa şi în lume, ţara mea şi-a asumat pe deplin trecutul şi acţionează ca un promotor al toleranţei, non-discriminării şi respectului pentru diversitate", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a susţinut că nu trebuie permis ca antisemitismul şi negarea Holocaustului să afecteze "sănătatea" democraţiilor.

Iohannis a reiterat paşii făcuţi pentru combaterea antisemitismului atât în timpul preşedinţiei României, când IHRA a adoptat o definiţie de lucru a antisemitismului, cât şi pe plan intern.

"În 2015, am promulgat o lege prin care România a introdus unul din cele mai moderne seturi de reguli din Europa, ce permite urmărirea penală a naţionalismului extremist, rasismului, xenofobiei şi a antisemitismului, inclusiv când acesta se manifestă pe reţelele sociale. (...) Exemplul pozitiv al României poate fi luat şi de către alte ţări din Europa Centrală şi de Est, unde distorsiunea comunistă a Holocaustului a lăsat societăţile vulnerabile către excesele populiste făcute pentru câştiguri politice efemere," a susţinut Klaus Iohannis.

 

Loading...
Comenteaza