Macron: UE nu este "supermarket". Ce spune despre Brexit

Macron: UE nu este
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, pledează pentru aprofundarea integrării europene prin dezvoltarea, în coordonare cu Germania, a unui model social şi a unor structuri comunitare de apărare.

Emmanuel Macron a prezentat, cu ocazia reuniunii Consiliului European, viziunea sa despre Uniunea Europeană şi principiile sale în materie de politică externă, într-un interviu acordat mai multor publicaţii europene.

Noul preşedinte al Franţei consideră că alianţa cu Germania este esenţială pentru relansarea Uniunii Europene şi pledează pentru aprofundarea integrării la nivelul Blocului comunitar.

"Protejarea cetăţenilor este foarte importantă, deoarece în toate societăţile noastre clasele mijlocii au acum dubii. Au impresia că Europa se construieşte fără a se ţine cont de cetăţeni. Trebuie să construim o Europă care să ofere protecţie, inclusiv prin politici comunitare autentice în materie de apărare şi securitate. Trebuie să fim mai eficienţi în privinţa migraţiei de amploare, reformând profund sistemul de protecţie a frontierelor, politicile în materie de imigraţie şi azil. Actualul sistem distribuie sarcinile grele doar anumitor ţări şi nu va putea rezista la viitoarele valuri de imigranţi", crede Emmanuel Macron.

State central şi est-europene sunt criticate de Uniunea Europeană şi ar putea fi sancţionate din cauza refuzului de a primi imigranţi extracomunitari.

"Cred într-o Europă care să protejeze frontierele externe, care să asigure securitate prin cooperarea între structurile de poliţie şi justiţie în combaterea terorismului, o Europă care să ofere protecţie faţă de efectele negative ale globalizării. Aceasta este prima etapă. Nu se poate ajunge la aprofundarea instituţională până când nu va fi relansată coerenţa Europei. Este necesară o integrare mai puternică a zonei euro (...). În acest sens, eu susţin cu forţă ideea creării unui buget al zonei euro, cu un sistem democratic de conducere. Este unicul mod de a relansa convergenţa între economiile şi ţările noastre. Trebuie să fim mai responsabili şi să avem mai multă solidaritate. Senzaţia mea este că Germania nu se opune acestor idei", subliniază Emmanuel Macron.

Întrebat despre situaţia statelor est-europene, unde s-ar observa unele tendinţe autoritariste, liderul de la Paris a precizat:

"Nu cred într-un conflict Est-Vest. Există unele tensiuni din cauza diferenţelor de percepţie şi a recentelor evoluţii diferite. Nu voi uita niciodată ce a spus (politicianul polonez -n.red.) Bronislaw Geremek, pe care l-am întâlnit acum 20 de ani în momentul extinderii UE: «Europa nu ştie cât ne datorează». Pentru generaţia lui, Europa Occidentală a trădat, permiţând ca Zidul Berlinului să divizeze continentul. Iar acum aud politicieni europeni care trădează a doua oară. Decid să abandoneze principii, să întoarcă spatele Europei, să adopte o abordare cinică faţă de UE, prin atragerea de credite fără a respecta valorile. Europa nu este un supermarket, este un destin comun. Ţările care nu respectă regulile trebuie să suporte toate consecinţele politice. Şi nu este doar o dezbatere Est-Vest. Voi discuta cu toată lumea cu respect, dar nu voi ceda în niciun fel în privinţa principiilor europene, în privinţa solidarităţii şi valorilor democratice", a atras atenţia Emmanuel Macron.

Macron: UE menţine deschisă "uşa" pentru M.Britanie până la Brexit / Trump are politici "imprevizibile"

Uniunea Europeană menţine deschisă "uşa" pentru Marea Britanie până în momentul concretizării Brexit, afirmă Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, criticând politicile externe "imprevizibile" ale Administraţiei Donald Trump.

Întrebat despre viitoarea relaţie cu Marea Britanie şi dacă UE menţine deschisă "uşa" pentru această ţară, Macron a declarat: "Uşa este deschisă până în momentul în care se iese prin ea. Nu sunt eu cel care trebuie să spună că s-a închis. Dar, din momentul în care lucrurile se înscriu într-un calendar şi au un anumit obiectiv, este foarte greu să ne întoarcem, nu ne putem minţi unii pe alţii".

"Vreau ca negocierile care tocmai au început (între UE şi Marea Britanie pe tema Brexit -n.red.) să fie perfect coordonate la nivel european. Nu vreau discuţii bilaterale, deoarece interesele Uniunii Europene trebuie apărate, pe termen scurt, mediu şi lung", a adăugat Emmanuel Macron.

 

 

Loading...
Comenteaza