Primăria ţine partea unui constructor de blocuri între case

Primăria ţine partea unui constructor de blocuri între case
În timp ce proprietarii caselor de pe strada Aurel Ciupe se judecă pentru anularea autorizaţiei din 2008, constructorul blocurilor a primit o alta în 2009.
Opt familii de pe o stradă din zona Câmpului se luptă de doi ani să oprească lucrările la două blocuri cu trei etaje, al căror beneficiar este o femeie de afaceri stabilită în Canada, Vanessa Youness Amal. Oamenii au obţinut în ianuarie 2010 suspendarea autorizaţiei de construcţie din 2008, însă primăria a emis în 2009, pentru acelaşi bloc, o altă autorizaţie, ce prevede un nivel în plus.

Locuitorii străzii Aurel Ciupe au găsit o soluţie inedită pentru a împiedica branşarea blocului la reţeaua de apă. Ei îşi lasă pe rând maşinile în faţa porţilor pentru ca muncitorii să nu poată săpa. Constructorul blocului trebuie să schimbe conducta de apă, deoarece, în acest moment, aceasta este dimensionată pentru case, nu pentru două blocuri cu cel puţin 16 apartamente, după spusele vecinilor. Locatarii nu pot fi obligaţi să lase muncitorii să sape, deoarece, potrivit documentelor de la primărie, strada Aurel Ciupe este proprietatea privată a oamenilor.

Opt familii se judecă de doi ani cu investitorul Vanessa Youness Amal şi cu Primăria Cluj-Napoca pentru anularea autorizaţiei de construcţie 1184/2008. “Blocurile acestea sunt în totală neconcordanţă cu celelalte imobile de pe stradă. Aici sunt numai duplexuri cu un etaj. Eu am locuit pe strada Becaş, la casă, şi m-am mutat de acolo pentru că s-au construit mai multe blocuri chiar lângă curtea mea. Acum iar am probleme cu blocurile”, spune Letiţia Lup. Aceasta şi ceilalţi locuitori au obţinut în ianuarie la Curtea de Apel, prin decizie irevocabilă, suspendarea autorizaţiei blocurilor din 2008, care prevede imobile cu parter şi două etaje, până la soluţionarea dosarului în care se judecă anularea autorizaţiei.

Blocurile au, în realitate, un etaj în plus faţă de autorizaţie, dar investitorul nu a fost sancţionat de inspectorii primăriei. “Când au fost prima dată în control, construcţia nu ajunsese să nu respecte autorizaţia. La al doilea control, Poliţia Comunitară a constatat că beneficiarul are o nouă autorizaţie pentru două etaje şi pod locuibil, emisă în martie 2009. Autorizaţia este valabilă şi se încadrează în Planul Urbanistic General, potrivit Serviciului Control Urbanism. De aceea, constructorul nu a fost sancţionat niciodată”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu.

Înainte de a începe construcţia, Youness a obţinut modificarea Planului Urbanistic de Detaliu al acelui teren, mărind regimul de înălţime la S+P+2E. Vecinii blocurilor au termen în 3 decembrie la Tribunalul Cluj în procesul privind o autorizaţie care nu mai are nici o valoare. Expertiza tehnică realizată în acest dosar arată că blocurile au o înălţime de 11,60 metri, iar cea legală este de maximum 10 metri. De asemenea, regimul de înălţime maxim stabilit în expertiză este S+P+2E. La numărul de telefon indicat ca fiind al firmei Profiland Steel Company SRL din Galaţi, deţinută de Vanessa Youness, a răspuns altcineva, care a precizat că nu are cunoştinţă despre această persoană.

Loading...
Comenteaza