Clujbook: reţeaua socială, varianta loco

Clujbook: reţeaua socială, varianta loco
Un student la Business a creat de curând o reţea de socializare asemeni popularului Facebook, care le este destinată doar clujenilor.


Deşi toată lumea este pe Facebook, Radu Oros crede că este nevoie şi de Clujbook, că "fiecare oraş are nevoie de o reţea socială internă". Site-ul clujbook.ro a fost lansat oficial la 1 martie şi este în plin proces de dezvoltare, însă se implementează facilităţi pentru utilizatori.

"În ceea ce priveşte scopul acestui site, am ales o nişă mai restrânsă comparativ cu alte site-uri generaliste, pentru a putea fi în contact permanent atât cu persoanele cu care trăiesc în acelaşi oraş, cât şi cu ofertele producătorilor dedicate clujenilor", precizează Radu Oros, creatorul noii reţele. El este student în anul I la Bussines, la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), este absolvent al Liceului de Informatică Tiberiu Popovici din Cluj şi are o firmă de webdesign. "Pentru că sunt student, mă adresez în special persoanelor de vârsta mea, deoarece îmi este mult mai uşor să îmi dau seama de aşteptările lor", spune Oros. Un al motiv invocat de student este faptul că persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 şi 30 de ani sunt mult mai active din punct de vedere electronic, pentru că au mai multe cunoştinţe în spaţiul virtual. "Mă adresez studenţilor şi pentru dorinţa lor dezvoltată de socializare, în special cea a tinerilor care vin dinafara Clujului şi aleg o facultate din centrul universitar clujean. Site-ul le oferă posibilitatea de a fi în contact permanent atât cu oamenii, cât şi cu ofertele dintr-un mediu necunoscut pentru ei. În opinia mea, este de foarte mare ajutor acest intro în viaţa lor socială", punctează Radu Oros.

Pagina Clujbook are secţiuni ca Noutăţi, Încarcă poze, Prieteni, Vezi profilul tău, Home, Clujeni sau Video. Altă secţiune accesată des este cea de concursuri. "Am hotărât să pun la bătaie o serie de premii lunare sau săptămânale, în funcţie de target. De exemplu, luna aceasta cine îşi face cei mai mulţi prieteni câştigă un abonament de trei luni la o sală din Mănăştur", precizează administratorul site-ului. După două săptămâni de la lansare, Clujbook a reuşit să atragă aproximativ 250 de utilizatori.

Despre asemănarea cu Facebook, Oros spune că doar partea a doua a denumirii este identică şi faptul că sunt reţele sociale, în rest "nu prea există mari conexiuni". "În stadiul de dezvoltare în care se află acum nu pot zice că poate oferi ceva în plus faţă de Facebook utilizatorilor. Pe ce mă bazez eu sunt advertiserii care îşi fac reclamă pe site. Având în vedere că site-ul se limitează doar la cei ce locuiesc în Cluj, şi publicitatea va fi targetată doar acestora. De exemplu, dacă o firmă din Cluj se adresează doar locuitorilor acestui oraş , mai degrabă îşi promovează produsele, serviciile unui public clujean decât întregii reţele Facebook", este convins studentul. Până la sfârşitul acestui an Radu Oros estimează că reţeaua de socializare pe care a creat-o va avea 5.000 de utilizatori.

Mizează pe interesul pentru oameni din acelaşi oraş

Creatorul Clujbook se bazează pe ideea că oamenii sunt mai interesaţi de ceea ce se întâmplă în propriul oraş decât în ţară sau în lume. "Fiecare oraş ar trebuie să aibă o reţea socială internă, deoarece oamenii, în general, sunt mult mai interesaţi de realitatea şi persoanele din jurul lor. O altă explicaţie pentru care cred în dezvoltarea acestei reţele exclusive este interesul direct al clujenilor faţă de ofertele din oraşul lor, în ceea ce priveşte localurile pe care doresc să le frecventeze, ofertele producătorilor, care sunt direct destinate clujenilor, iar pe acest site pot fi accesate cu uşurinţă", susţine Oros. Studentul are în vedere să traducă site-ul şi în limba maghiară, dar şi engleză şi franceză, ca să poată fi acomccesat şi de studenţii din străinătate.

Anca GHERLE, Florentina TĂTAR
florentinatatar@ziuadecj.ro

 

Loading...
Comenteaza